• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.07.2023

07:19

Poznati rezultati izbora u Španiji! Sančez slavi, katalonske stranke tas na vagi!

Tanjug/AP

Vesti

Poznati rezultati izbora u Španiji! Sančez slavi, katalonske stranke tas na vagi!

Podeli vest

Španska konzervativna Narodna partija (PP), čiji je lider Alberto Nunjez Fejiho, osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju, ali verovatno neće imati dovoljnu većinu za formiranje vlade.

Na osnovu skoro 100 odsto prebrojanih glasova, Narodna partija dobiće 136 od 350 mesta u donjem domu španskog parlamenta, a krajnje desničarski Voks 33.

Desni blok time prednjači sa 169 mesta u parlamentu, u odnosu na 153 mesta, koliko je pripalo levici.

Socijalisti premijera Pedra Sančeza osvojili su 122 mesta, ali će moći u koaliciji da računaju na 31 mesto levičarskog Sumara, koji čini 15 manjih partija.

Sančez je u nedelju veče slavio, kako je rekao, "neuspeh" desničarskog bloka, preneo je "Pais".

- Retrogradni blok nije uspeo. Imamo više glasova i više mesta nego pre četiri godine - poručio je Sančez.

Tesan rezultat bi mogao da izazove nedelje političkog nadmetanja, ocenjuje AP.

Za formiranje vlasti potrebno je 176 poslaničkih mesta.

Sančez pokušava da dođe do trećeg uzastopnog mandata, otkako je prvi put došao na vlast 2018. godine.

U maju, socijalisti i manje stranke iz levičarske koalicije slavili su na lokalnim izborima, pobedivši konzervativce i krajnje desničarsku stranku Voks, zbog čega je, mnogi smatraju, Sančez sazvao prevremene izbore.

Katalonski lider mogao bi da bude ključan igrač

Ključan igrač u formiranju vlade mogao bu da bude katalonski lider Karlos Puđdamon, ocenjuje profesor političkih nauka Univertziteta "Karlos Treći" u Madridu, Ignjasio Hurado.

Naime, Sančezovi socijalisti imaju više opcija, ali se suočavaju sa potencijalno neugodnim zahtevima katalonskih separatističkih stranaka. To bi moglo uključivati insistiranje na referendumu o nezavisnosti, što je 2017. izazvalo politički haos, kada je Katalonija poslednji put pokušala da se otcepi od Španije.

Socijalisti, koji se protive nezavisnosti i bilo kakvom glasanju o tom pitanju, ipak, teško će prihvatiti takav zahtev.

U Španiji su u nedelju održani i izbori za Senat, gornji dom parlamenta.

Na osnovu blizu 64 odsto prebrojanih glasova, PP je osvojila najviše glasova i imaće 112 senatora, od 208, koliko ih je birano, a apsolutna većina je i tu 350.

Socijalisti će imati 80 poslanika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Čim se čuju negativni komentari iz regiona, znamo da Srbija napreduje! Našim komšijama mnogo smetaju putevi, pruge, ali i ujedinjeni srpski narod! (VIDEO)
Live TV

Čim se čuju negativni komentari iz regiona, znamo da Srbija napreduje! Našim komšijama mnogo smetaju putevi, pruge, ali i ujedinjeni srpski narod! (VIDEO)

Udarci stižu sa svih strana od onih kojima smeta slobodoumna Srbija. Sve više napada na predsednika Vučića dolazi iz zvaničnog Zagreba. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Zoran Babić iz SNS-a. Uživo u program javio se Lazar Stević, dopisnik TV Most, koji je govorio o još jednom napadu na Srbina od strane Albanca na teritoriji KiM.

07.07.2024

10:28

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija