• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.07.2023

13:35

Šok! Otkriveno šta Prigožin radi u Belorusiji, isplivale neverovatne informacije!

Reuters

Vesti

Šok! Otkriveno šta Prigožin radi u Belorusiji, isplivale neverovatne informacije!

Podeli vest

Osnivač grupe Vagner Jevgenij Prigožin registrovao je firmu u Belorusiji pod nazivom "Konkord menadžment i konsalting" (Concord Management and Consulting), izveštava beloruski portal Reform.

Prema Jedinstvenom državnom registru pravnih osoba i samostalnih preduzetnika ministarstva pravde Belorusije, kompanija sa osnovnim kapitalom od 200 beloruskih rubalja (oko 72 evra) registrovana je 19. jula u selu Cel u Mogiljevske oblasti.

Prema beloruskom portalu Reform, to je lokacija vojnog kampa u kojeg su poslati plaćenici grupe Vagner nakon Prigožinove pobune krajem juna.

Navedeno je da je posao usmeren prvenstveno na upravljanje nekretninama i da je Prigožin šef te kompanije, prenosi Meduza.

Podsetimo, u noći 24. juna, u Rostovu na Donu, pripadnici Vagnera zauzeli su štab Južnog vojnog okruga nakon izjave Prigožina da su ruske oružane snage navodno izvršile raketne i bombaške napade na Vagnerove kampove, iako su to demantovali i Ministarstvo odbrane i ruski FSB.

Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune. Predsednik Rusije Vladimir Putin je postupke pobunjenika nazvao zločinačkom avanturom, ubodom noža u leđa Rusiji i izdajom, izazvanim preteranim ambicijama i ličnim interesima.

Kasnije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa Putinom, obavio razgovore sa Prigožinom, nakon čega je Lukašenkova pres služba saopštila da je šef privatne vojne kompanije Vagner prihvatio njegov predlog da se zaustavi pokreta Vagnera u Rusiji i preduzmu dalji koraci za deeskalaciji.

Poprparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Prigožin odlazi u Belorusiju i da će krivični postupak biti povučen. Kremlj je saopštio da je garancija za to reč predsednika Rusije. Lukašenko je 27. juna potvrdio Prigožinov dolazak na belorusku teritoriju. Prema CSO FSB, tokom istrage je utvrđeno da su učesnici pobune 24. juna prestali sa svojim akcijama direktno usmerenim na izvršenje zločina, s obzirom na to, krivični predmet je odbačen 27. juna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija