• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

26.07.2023

06:15

Rusi kreću na reku Oskil, to znači samo jedno! Velika analiza austrijskog pukovnika o situaciji u Ukrajini!

Reuters

Vesti

Rusi kreću na reku Oskil, to znači samo jedno! Velika analiza austrijskog pukovnika o situaciji u Ukrajini!

Podeli vest

Austrijski pukovnik Markus Rajzner smatra da Rusi efikasno zaustavljaju napredovanje ukrajinskih snaga, prenosi list "Fokus". On je analizirao neuspeh ukrajinske kontraofanzive, a takođe je izneo i svoje mišljenje o daljim planovima ruske vojske u Ukrajini.

- Opisao bih trenutnu situaciju kao rat iscrpljivanja. Ukrajinska kontraofanziva posustaje, jer je ruska vojska bolje pripremljena za napad - kaže pukovnik Rajzner

Ruske trupe su, prema Rajzneru, superiorne u mnogim aspektima.

Austrijski pukovnik poredi situaciju sa operacijama iz Prvog svetskog rata. 

- U ovom ratu, mi smo, u izvesnom smislu, u 1915. ili 1916. godini. Taktika iz tog vremena je primetna i na ruskoj i na ukrajinskoj strani. To je taktika malih udarnih grupa - dodaje pukovnik.

Foto: Printskrin Youtube/Österreichs Bundesheer

 

Rajzner objašnjava da obe strane pokušavaju da ostvare teritorijalne dobitke putem napredovanja malih jedinica i uz pomoć artiljerije.

- I jedni i drugi pokušavaju da nastupaju iza sopstvene artiljerijske vatre. Ukrajina ima velikih problema sa ovakvim sinhronizovanjem kombinovane borbe, jer im za to nedostaju veštine - rekao je pukovnik.

Moral ukrajinskih trupa je teško pogođen

Vojni ekspert pominje rusko "funkcionalno vazduhoplovstvo ili rakete zemlja-zemlja velikog dometa, koje mogu da deluju u dubini neprijatelja."

Prema Rajzneru, ukrajinski problemi počinju već sa izviđanjem. Ruski dronovi predstavljaju veliki problem za Ukrajinu. Dronovima, kao i drugim sredstvima elektronskog ratovanja, ruska vojska ometa neprijatelja i njegove komunikacije, delimično ih presrećući. Pomoću dronova, ruska vojska i izviđa, i napada.

Foto: EPA

 

Upotreba dronova kamikaza tipa "lanset" i dronova za izviđanje (FPV) izaziva velike probleme Ukrajincima. Prema rečima vojnog eksperta, ove poslednje su "jednostavne bespilotne letelice, poznate iz civilnih ili privatnih aplikacija", koje se u ratu opremaju eksplozivnim punjenjem, "na primer, glavom projektila protivtenkovske rakete RPG-7 i navode se do cilja kamerom", objašnjava Rajzner.

On kaže da Rusija svojim borbenim avionima uspeva da zaustavi ukrajinske napade.

- Kada se Ukrajinci pripremaju za napad, Rusi ih zaspu bombama. Kada se ukrajinske snage približe liniji, ruski helikopteri napadaju kolone sa bezbedne udaljenosti - kaže pukovnik.

Minska polja su, kako kaže Rajzner, veliki problem.

- Kada Ukrajinci očiste mine, Rusi postave nove. Ukratko, brojne vojne sposobnosti su na ruskoj strani - smatra austrijski pukovnik.

I sve češće raspoređivanje rezervista stvara problem Ukrajini. Mnogi vojnici, koji su prošli šestomesečnu obuku NATO-a, više nisu živi, dodaje pukovnik. "Moral trupa je time teško pogođen."

Manevar klešta na reci Oskil

Rusi su uspeli da prodru na zapad u oblasti Svatova i Severodonjecka. Prema raznim izveštajima, radi se o pet do sedam kilometara terena pod nagibom. Treba očekivati nastavak ovih napada, zaključuje vojni ekspert.

Rusi će se verovatno osloniti na 1. gardijsku tenkovsku armiju, elitnu jedinicu koja je pretrpela gubitke u prvim mesecima rata, ali je osvežena i ojačana tenkovima T-90. Ruska vojska, smatra ekspert, sada ima jedan cilj: reku Oskil.

Foto: By: СафроновАВderivative work: Kmhkmh - Own work, CC BY-SA 3.0

 

- Izgleda kao da Rusi pokušavaju da sa 1. gardijskom tenkovskom armijom napreduju do Oskila i izvedu manevar klešta. Reka bi omogućila ruskoj vojsci da prati ukrajinske rezerve i izoluje mesta za proboj. Upravo je takav pristup važan za ukrajinsku ofanzivu - rekao je Rajzner.

Ovaj vojni ekspert prvu fazu kontraofanzive opisuje kao neuspeh, smatrajući da Ukrajina ima veoma malo manevarskog prostora. "Veliki prodor u pravcu Melitopolja ili Marijupolja sada nije moguć."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51