• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.07.2023

06:15

Nemci gledaju horor i ne veruju, Ukrajinci rade sve suprotno od onog što su ih učili na poligonima: Poubijaće se!

Reuters

Vesti

Nemci gledaju horor i ne veruju, Ukrajinci rade sve suprotno od onog što su ih učili na poligonima: Poubijaće se!

Podeli vest

Ukrajinska vojska je u prve dve nedelje ofanzive izgubila oko 20 odsto raspoređenog naoružanja, a na greške i nedostatke kontraofanzive ukrazala je i nemačka vojska Bundesver.

Zapadna tehnologija, uključujući tenkove "leopard" i oklopna vozila "bredli", spadaju među ukrajinske gubitke, piše Njujork tajms, koji procenjuje da je 20 odsto savremene borbene opreme oštećeno ili uništeno u prvih 14 dana kontraofanzive. 

U narednim nedeljama, nakon promene taktike, gubici su pali na 10 odsto, ali su i dalje visoki zbog minskih polja koja nastavljaju da usporavaju napredovanje.

I nemački Bild se bavio ovom temom, navodeći glavne detalje izveštaja Bundesvera koji je kritikovao akcije ukrajinskih oružanih snaga tokom kontraofanzive, navodeći da pogrešno koriste ratne metode naučene na Zapadu.

Među glavnim nedostacima Oružanih snaga Ukrajine Bundesver pominje raspršenost borbenih jedinica na prvoj liniji fronta, ali i raspoređivanje snaga u jedinice koje su premale da bi mogle da utiču na ratište.

Tačnije, zato što Ukrajina deli brigade obučene na Zapadu u grupe od 10-30 vojnika, izolovane od ostatka snaga, ni zapadna obuka, ni bolje naoružanje, ni veliki broj vojnika na raspolaganju ne čine razliku.

Glavno pravilo među vojskama je lokalna nadmoć snaga od najmanje 3:1 u agresivnoj borbi. Što je veća ova kvantitativna nadmoć, to su izglednije šanse za savladavanje protivnika. Osim što se bitka ispravno vodi, vazdušna podrška i artiljerijska vatra su takođe odlučujući.

Izveštaj Bundesvera kritikuje organizaciju i primenu borbenih taktika naučenih na nemačkim poligonima. Kao rezultat toga, Ukrajinci rizikuju da postanu žrtve "prijateljske vatre", odnosno da se stave na liniju vatre sopstvenih trupa.

Foto: EPA

 

 

Takođe, napredovanju ukrajinskih trupa na jako utvrđenim odbrambenim linijama nedostaje neophodna koordinacija. Izveštaj, koji citira Bild, identifikuje i uzroke deficita u vođenju bitaka. Na primer, nivo obuke višeg osoblja u ukrajinskoj vojsci često je nedovoljan. Iako su mnoge zapadne države saveznice Ukrajine obučile do 20.000 ukrajinskih vojnika, uglavnom u prvoj polovini 2023. godine, oni često nisu na višim pozicijama u kontraofanzivnim operacijama. 

Pored ovih nedostataka u rukovodstvu i komandi, Ukrajina pati od još jednog ključnog nedostatka: manjka dovoljne artiljerijske municije i praktično nepostojeće podrške sopstvenih vazduhoplovnih snaga.

Još jedan veliki problem koji je do sada ometao napredak Ukrajine u većim razmerama je rasprostranjena upotreba raznih vrsta mina od strane ruske vojske.

Ruske trupe su radile ono što najbolje znaju od Drugog svetskog rata: intenzivno su minirale područja ispred ruskih odbrambenih linija. To čini Ukrajinu gotovo nesposobnom da efikasno primeni zapadne borbene koncepte sredstvima koja su joj do sada bila dostupna. Međutim, isporuka američke kasetne municije mogla bi da poboljša tešku situaciju na ratištima donekle u korist Ukrajine u narednim nedeljama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija