• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RIA

27.07.2023

12:21

Drhti planeta, Rusija sklapa pakt veka! Putin otkriva - ključni deo sveta izvlači se iz kandži Zapada, Moskva ih neće ostaviti na cedilu!

Tanjug/AP

Vesti

Drhti planeta, Rusija sklapa pakt veka! Putin otkriva - ključni deo sveta izvlači se iz kandži Zapada, Moskva ih neće ostaviti na cedilu!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin govori na plenarnoj sednici Foruma Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu

Putin je rekao da se Rusija nada da će u bliskoj budućnosti pokrenuti industrijsku zonu u blizini Sueckog kanala u Egiptu.

- Juče sam razgovarao sa predsednikom Egipta (Abdelom Fatahom) el Sisijem. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti pokrenuti stvaranje ruske industrijske zone u oblasti Sueckog kanala. Očekujem da će već ove godine tamo početi izgradnja prvih proizvodnih objekata, a ubuduće će se roba koja se tamo proizvodi izvoziti širom Afrike - rekao je on.

Putin je rekao i da Rusija može da zameni ukrajinsko žito i da ga isporučuje najsiromašnijim afričkim zemljama na komercijalnoj i besplatnoj osnovi.

Kako je istakao, Rusija je spremna da isporuči Burkini Faso, Maliju, Eritreji po 25-50.000 tona pšenice i da im je besplatno isporuči.

- Rusija razume koliko je važna nesmetana isporuka hrane u Afriku, posvetićemo posebnu pažnju tom pitanju, uključujući isporukama pšenice - rekao je ruski lider.

Foto: Tanjug/AP

 

 

On je podsetio da je Rusija 2022. godine isporučila u Afriku 11,5 miliona tona žita, a u prvih šest meseci skoro 10 miliona tona i to uprkos sankcijama. Putin je dodao da Zapad stvara prepreke za isporuke žita iz Rusije u afričke zemlje i za to optužuje Rusiju. Kako je istakao, on je juče razgovarao sa afričkim kolegama o isporuci poljoprivrednih tehnologija. Afričke države bi tada mogle da postanu proizvođači hrane, pa čak i izvoznici.

Putin je prethodno na plenarnoj sednici foruma „Rusija-Afrika“ zahvalio učesnicima na dolasku u Rusiju.

- Nalazite se među prijateljima i istomišljenicima - rekao je ruski lider.

On je dodao da je potencijal Afrike svima očigledan, te da je Rusija zainteresovana za dalje produbljivanje veza sa afričkim kontinentom. Putin je kazao da su Rusija i afričke zemlje u stanju da u dogledno vreme značajno povećaju trgovinski promet.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20