• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Ekonomist

31.07.2023

17:39

Kina se naoružala, ako pojača uvoz hrane, energenata i metala, sprema se za rat! Britanski Ekonomist jasan!

Fotoilustracija

Vesti

Kina se naoružala, ako pojača uvoz hrane, energenata i metala, sprema se za rat! Britanski Ekonomist jasan!

Podeli vest

Kina je decenijama usavršavala svoju vojsku i jačala svoju ekonomiju čineći je otpornom na sve moguće sankcije. A kupovine sirovina i hrane, koje je preduzela ili može tek preduzeti, mogu ukazivati na pripremu Pekinga za rat, objavio je The Economist.

Nakon raspada SSSR, Sjedinjene Države su dominirale svetom nekoliko decenija, ali bi „pretnja iz Kine" mogla da dovede do svetskog rata, objavio je taj britanski list i dodao da bi Tajvan, koji podržavaju Sjedinjene Države, mogao postati ratno žarište.

Ekonomist sugeriše da zapadne obaveštajne agencije treba da obrate pažnju na moguće znakove priprema Kine za rat poput povećane kupovine raznie robe, hrane i metala.

List napominje da su podaci o trgovini koristan pokazatelj vladinih namera. 

- Ovo pogotovo važi za Kinu koja uvozi tri četvrtine nafte koju potroši. Povećani uvoz crnog zlata može biti jedan od najboljih pokazatelja da se Peking sprema za rat. Još jedan važan pokazatelj je potrošnja uglja. Ako Kina počne da sagoreva više uglja nego inače, to bi mogao biti znak da pravi zalihe gasa, iz straha da će biti prekinuto snabdevanje njime iz inostranstva - objašnjava Ekonomist.

Britanski list navodi da Kina ima rezerve pšenice dovoljne za 18 meseci, procenjujući da će Peking, u slučaju skrivenih priprema za rat, početi da kupuje još više poljoprivrednih proizvoda, posebno soje, koju umnogome koristi za ishranu svinja, a svinjetina čini 60 odsto ukupne potrošnje mesa u toj zemlji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija