• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.08.2023

22:05

Fatalan udarac! Peking povukao šok potez, u Vašingtonu upaljeni svi alarmi!

pixabay.com/Ata images

Vesti

Fatalan udarac! Peking povukao šok potez, u Vašingtonu upaljeni svi alarmi!

Podeli vest

Zvanični Peking povukao je drastičan potez koji će imati dalekosežne posledice u celom svetu, ali pre svega za Sjedinjene Američke Države.

Najcrnje noćne more američkog predsednika Džo Bajdena i njegove administracije ostvarile su se u utorak kada je Kina uvela ograničenje izvoza germanijuma i galijuma, elemenata koji se koristi za proizvodnju mikročipova, solarnih panela, automobila, a nezostavni su i u vojnoj industriji.

Foto: EPA

 

Ovaj potez, smatraju stručnjaci, imaće dalekosežne posledice u celom svetu, s obzirom na to da je Kina proizvodi 80 odsto svetskog galijuma i 60 odsto germanijuma, pa je rast cena plemenitih metala neminovan.

Kako navodi ruski Sputnik u međunarodnom izdanju, rigorozna kontrola galijuma i germanijuma, koja podrazumeva izdavanje specijalnih dozvola i licenci za kompanije od strane zvaničnog Pekinga, dolazi kao odgovor na dugačku listu neprijteljskih mera i ograničenja koje je Vašington uveo na uvoz kineske visokotehnološke robe.

U tom kontekstu, ruski portal konstatuje da prošlomesečno putovanje američke ministarke finansija Dženet Jelen u Peking kako bi pokušala da izgladi tenzije rezultiralo debaklom.

Ne samo da SAD nisu uspele da nateraju Kinu da promeni svoju poziciju, čini se da je Peking zauzeo još tvrđi stav.

- Ovo je samo početak - rekao je prošlog meseca bivši kineski zamenik ministra trgovine Vei Ðiangu, upozoravajući da su Kini dostupne i druge mere ukoliko Vašington pokuša da uzvrati (ekonomskom) odmazdom.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Komentarišući odluku Pekinga, Tomas Pauken II, konsultant i komentator za azijsko-pacifička pitanja primećuje da je Zapad predugo smatrao da Kina blefira.

- Možda su mislili da Kina nije ozbiljna u vezi sa ovom kontrolom izvoza. I sada kada počinju da stupaju na snagu, shvataju koliko to destruktivno može biti. Činjenica je da SAD nisu izvršile odgovarajuće pripreme da se izbore sa kontrasankcijama ili kontranapadima koje vodi Kina... Oni su samo mislili da će Kina pokleknuti pod pritiskom, da će se predomisliti. U stvarnosti, ono što je Peking naučio je da se nikada ne treba povući pod pritiskom koji dolazi od Vašingtona i zemalja koje slede politiku SAD - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Bajden upozorio Sija: Budite oprezni!
ZBOG PUTINA

Bajden upozorio Sija: Budite oprezni!

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden savetovao je kineskog predsednika Si Đinpinga, nakon njegovog sastanka s Vladimirom Putinom, rečima "budite oprezni".

08.07.2023

12:04

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.
Politika

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević obišao je danas radove na izgradnji završnog sloja asfalta na prvoj deonici Dunavskog koridora kod petlje Požarevac i najavio da će ta brza saobraćajnica biti završena u septembru 2025. godine, što je 15 meseci pre ugovorenog roka.

26.06.2024

14:03

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!
Politika

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje se odvojeno sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

13:59

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija