• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

03.08.2023

23:32

Poljska spremna da upotrebi oružje! Zelenski o situaciji na frontu: Nije lako! Rusi napreduju kod Kupjanska (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Poljska spremna da upotrebi oružje! Zelenski o situaciji na frontu: Nije lako! Rusi napreduju kod Kupjanska (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 526. dan.

Ukrajinci granatiraju LNR 

Ukrajinska vojska je dva dana zaredom granatira Kremenu, poginuo je lokalni stanovnik, prenosi Telegram kanal vlade LNR.
"Prvog i drugog avgusta Oružane snage Ukrajine izvele su artiljerijske udare na Kremenu", navodi se u tekstu.
Prvog dana, kasetna municija je oštetila stadion Olimp, a drugog je oštec´ena jedna stambena zgrada, prenosi Sputnjik.
Vlasti LNR smatraju da je jedan od glavnih ciljeva ukrajinskih snaga da seju paniku među civilnim stanovništvom, zbog čega su povec´ali broj napada na civilnu infrastrukturu.

Panika u Rusiji, neobična formacija se pojavila iznad Kazanja: Podseća na nuklearnu pečurku (VIDEO)

Poljska spremna da upotrebi oružje

Foto: Reuters

 

Zamenik načelnika Generalštaba vojske Poljske, general Marek Sokolovski, najavio je da su posade poljskih vojnih helikoptera spremne da, po potrebi, upotrebe oružje na granici sa Belorusijom.
Prema njegovim rečima, borbeni helikopteri su 2. avgusta prebačeni u granično područje Poljske i Belorusije.
"U slučaju opasnih događaja na granici, helikopteri su naoružani, spremni za borbu", rekao je Sokolovski tokom sastanka sa ministrom odbrane Mariušem Blašakom, prenose RIA Novosti.

Samit "formule mira" u septembru?

Neimenovani zvaničnik izjavio je za "Politiko" da bi globalni samit "formule mira" ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji bi trebalo da bude na nivou šefova država, mogao da se održi na marginama samita kojima predsedava Generalna skupština Ujedinjenih nacija u Njujorku ili G20 u Nju Delhiju.
Oba događaja su zakazana za septembar. Prema rečima izvora "Politika", strane razgovaraju i o mogućnosti pripreme "organizovanijeg" globalnog samita do kraja 2023. godine.

Ukrajinci napadaju ruse anti-tenkovskim granatama

 

 

Ukrajinski vojnik poverio se Njujork Tajmsu: Od mog bataljona živo je samo nas deset! Ruska odbrana je neprobojna!

Zelenski o situaciji na frontu: Nije lako

Zelenski je prokomentarisao situaciju na frontu: „Nije svuda lako. Napadi su veoma žestoki."

Istovremeno, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izveštava o nastavku ofanzivnih dejstava na melitopoljskom i berdjanskom pravcu i napadima ruske vojske.
Već nekoliko dana vode se intenzivne borbe u rejonu Novoselovskog. Jedinice ruske armije napadaju neprijateljska uporišta, deluju sa Kuzemovke i pokušavaju da zauzmu važne taktičke pozicije za napredovanje duboko u odbranu.
Prema nepotvrđenim izveštajima, ruske trupe su uspele da napreduju severno od Novoselovskog. Sukobi se nastavljaju i na jugu u blizini plantaža u blizini sela.
Istovremeno, napredne izviđačke grupe Oružanih snaga RF sprovode racije na linijama Oružanih snaga Ukrajine u samom selu. Linija kontrole na ovom području nije pouzdano poznata zbog ratne magle, trenutno se borbe nastavljaju.

MO Rusije: Jednice RF napreduju kod
Kupjanska, odbijeni napadi na više pravaca

Izveštaj ruskog Ministarstva odbrane za protekli dan:
- Oružane snage Rusije izvele su u kupjanskom pravcu ofanzivne operacije na širem delu fronta i zauzele povoljnije položaje u Harkovskoj oblasti i LNR;
- Oružane snage Rusije odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine na području Urožajnog u DNR;
- Oružane snage Rusije uništile su u DNR lanser PVO raketnog sistema „buk";
- Ruska vojska je uspešno odbila napad jedinica 25. Vazduhoplovno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine na području Novoselovskog;
- Oružane snage Rusije likvidirale su tokom prethodnog dana gotovo 150 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su u južnodonjeckom pravcu gotovo 175 vojnika, tenk, 2 artiljerijska sistema M777 i haubicu D-30;
- Ukrajinska vojska izgubila je u pravcu Donjecka gotovo 380 vojnika;
- Oružane snage Rusije odbile su u donjeckom pravcu 8 napada ukrajinske vojske, izvele kontranapad i poboljšale položaje duž linije fronta kod naselja Berestovo, Krasnogorovka i Marjinka;
- Oružane snage Rusije u pravcu Krasnog Limana odbile su dva napada ukrajinske vojske i nanel težak poraz neprijatelju pored naselja Grigorovka, Torsko i Makejevke;
- PVO sredstva Rusije tokom prethodnog dana presrela su 11 projektila višecevnog raketnog sistema „hajmars" i 2 rakete „harm" Oružanih snaga Ukrajine.
- PVO sredstva Rusije tokom prethodnog dana uništila su 38 ukrajinskih dronova;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana u zaporoškom pravcu oko 45 vojnika;
- Ruska vojska uništila je u pravcu Hersona gotovo 30 ukrajinskih vojnika i haubicu „msta-b" Oružanih snaga Ukrajine.

Kijev i Zapad ćute, ali... Rusi im uništili štab u kome su šifrovali i štitila svoje tajne!

Navaljni: Uskoro ću dobiti još jednu staljinističku kaznu

Aleksej Navaljni rekao je danas da očekuje da će biti osuđen na staljinističku kaznu od još približno 18 godina zatvora.

Navaljni već služi nekoliko kazni od ukupno više od 11 godina zatvora po optužbama za prevaru i druge prekršaje koje smatra lažnim. Njegov politički pokret je zabranjen i proglašen ekstremističkim.

Dobiću ogromnu kaznu, to se zove staljinistička kazna. Tražili su 20 godina, pa će mi dati 18 ili tako nešto“, napisao je Navaljni na Tviteru.

On je takođe zamolio ljude da se solidarišu sa ostalim političkim zatvorenicima, rekavši da je glavna svrha ove kazne „zastrašivanje”.

U Kazahstanu oglasi za ulazak u rusku vojsku

Oglasi za ulazak u rusku vojsku počeli su da se pojavljuju na ekranima internet korisnika u Kazahstanu. Oglasi sadrže rusku i kazahstansku zastavu i slogan "rame uz rame" i nude platu veću od 4.000 funti.

Oglas obećava jednokratnu isplatu od 495.000 ruskih rubalja onima koji potpišu ugovor sa ruskim vojnim službama, uz mesečnu platu od najmanje 190.000 rubalja, što je oko 1.600 funti, i tajne beneficije.

Oglasi vode do veb stranice koja potencijalnim regrutima nudi priliku da se pridruže ruskoj vojsci u regionu Sahalin na ruskom Dalekom istoku.

Na sajtu se navodi da je vlasnik organizacija lokalne samouprave. Kazahstan je bivša sovjetska republika koja se graniči sa Rusijom i dom je više od tri miliona etničkih Rusa.

Zemlja je tradicionalno bila jedan od najbližih saveznika Rusije, ali nije podržala rat u Ukrajini.

Pridruživanje vojnim sukobima u inostranstvu za platu je protivno kazahstanskom zakonu.

Drama kod Moskve!

U Voskresensku, kod Moskve, zapalila se radionica za proizvodnju baterija, evakuisano je 7 ljudi, rečeno je RIA Novostima u Hitnoj pomoći. Snimak požara objavljen je na društvenoj mreži Telegram.

 

Oboren i sedmi dron!

Sistemi protivvazdušne odbrane otkrili su i neutralisali sedmi dron na jugozapadu Kaluške oblasti, rekao je guverner Vladislav Šapša na svom Telegram kanalu.

"Na jugozapadu Kaluške oblasti sistem PVO je otkrio i oborio još jedan dron. Niko nije povređen, nema posledica ni po infrastrukturu", rekao je Šapša.

 

Rusi čitaju britansko saopštenje i ne veruju! London označio krivca za propast kontraofanzive Kijeva!

 

Rusija dodala ovu zemlju na listu neprijateljskih zemalja

Norveška je uvrštena u spisak država koje sprovode neprijateljske aktivnosti protiv ruskih diplomatskih i konzularnih predstavništava, saopštila je ruska vlada.

"Odluka je doneta u cilju realizacije ukaza predsednika Rusije ‘O primeni recipročnih mera protiv neprijateljskih aktivnosti stranih država’. Ukaz predviđa ograničenja ili zabranu zapošljavanja lica koja žive u Rusiji u ambasadama, konzulatima, predstavništvima državnih organa i institucija", navodi se u saopštenju vlade.

Prema novoj odluci, limit za Norvešku kada se radi o zapošljavanju je 27 ljudi. Do sada su ograničenja uvedena protiv diplomatskih misija SAD, Češke, Grčke, danske, Slovenije, Hrvatske, Slovačke. Spisak može da bude proširen.

 

Šok preokret kakav svet nije video! Ukrajina pokreće masovni udar na Rusiju, ovo će biti oružje?!

 

Šok prizor nad Kazanjem!

Stanovnici Kazanja juče su bili svedoci pojave svojevrsne "nuklearne pečurke” na nebu. U Ministarstvu ekologije i prirodnih resursa kažu da je reč o vrsti kumulonimbusa.

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj fenomen se naziva oblak nakovanj. Nije detektovano zagađenje vazduha.

 

 

 

Grupa "Dnjepar" uništila "iris T"

Ruske snage grupe "Dnjepar" uništile su raketni sistem nemačke proizvodnje "iris T" kod naselja Nadeždovka u Hersonskoj oblasti, saopštili su u hitnim službama regiona.

 

Šok preokret kakav svet nije video! Ukrajina pokreće masovni udar na Rusiju, ovo će biti oružje?!

 

Oboreno 6 dronova!


Snage PVO oborile su šest dronova prilikom preleta kroz Kalušku oblast na teritoriji Rusije, nema povređenih ni oštećenja, saopštio je gubernator regiona Vladislav Šapša.
Na licu mesta su operativne službe.
Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je uništeno šest dronova iznad Kaluške oblasti i optužilo Ukrajinu da pokušava da „izvrši teroristički napad bespilotnim letelicama“.
 

Gagin objasnio zašto je kontraofanziva usporena

Ukrajinska kontraofanziva je usporena zbog velikih gubitaka neprijatelja, rekao je za RIA Novosti Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR.

- Sada je svuda vruće, neprijatelj nastavlja da napada u malim grupama, ojačanim oklopnim vozilima. Međutim, trenutno je takozvana kontraofanziva Ukrajine donekle usporila i postala manje intenzivna. Najverovatnije je to zbog velikih gubitaka koje je neprijatelj pretrpeo upravo u ljudstvu i tehnici - objasnio je Gagin.

Generalno, primetio je, "još se nisu desili značajni događaji" duž cele linije borbenog kontakta.

 

Noćni udari dronovima

Osmi noćni udar na Kijev "šahidima", objavile su lokalne vlasti. Prema prvim podacima, nema žrtava.

 

 

 

Zelenski: Obuka na F-16 u avgustu

Ukrajinski piloti počeće obuku na borbenim avionima F-16 u avgustu 2023. godine, rekao je predsednik Vladimir Zelenski.

- F-16. Obuka naših ukrajinskih pilota počeće ovog meseca. Sada treba sto odsto da radimo sa zemljama koje imaju ove avione i koje će moći da nam ih predaju posle obuke - rekao je Zelenski.

 

Sa Ahmatom i Vagnerom zauzeo je Marijupolj, sada mu je Putin poverio ključnu misiju! General Mordvičov u ukrajinskom "plesu smrti"!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija