• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/kurir.rs

03.08.2023

14:41

Niger je samo početak, svetske sile se neće obračunati u Africi! Okršaj za novi svetski poredak desiće se na drugom mestu

EPA/googlemaps

Vesti

Niger je samo početak, svetske sile se neće obračunati u Africi! Okršaj za novi svetski poredak desiće se na drugom mestu

Podeli vest

Profesor doktor Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, kaže da Afrika neće biti odlučujuće mesto obračuna velikih sila, da je Niger samo početak, a da će se svetski poredak lomiti na totalno drugom mestu.

Francuska je počela da evakuiše stotine svojih i državljana EU iz Nigera, nekoliko dana nakon što je vojna hunta zbacila predsednika Mohameda Bazuma i preuzela vlast u toj zemlji.

Dok se Evropljani evakuišu iz Nigera, Burkina Faso i Mali izrazili su podršku zemlji u kojoj je nedavno izvršen vojni puč i svrgnut predsednik, uz poruku drugim zemljama da će se umešati u slučaju da neko pokuša vojnu intervenciju u Nigeru. Evropska unija i SAD osudile su svrgavanje Bazuma, izabranog 2021. godine, i zatražile da se on vrati na vlast.

Profesor doktor Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, kaže da Afrika neće biti odlučujuće mesto obračuna velikih sila, već Azija.

- Da li će biti kraj u Nigeru? Tu ne može da bude kraj. To je jedna od tačaka koja se aktivirala. Azija će verovatno biti odlučujuća tačka, tu će se lomiti svetski poredak - rekao je Miletić.

Profesor Miletić ukazuje na mogući trošak i izazove za Evropu ukoliko se bude angažovala u borbi na afričkom frontu, jer to može predstavljati preveliko opterećenje za ekonomiju Evrope.

- Sve do sada što je Evropa uradila u Ukrajini je isrpljujuće za nju. Sada se otvara još jedan front koji je možda još važniji. Mislim da je borba na afričkom frontu trošak koji Evropa teško može da priušti, a da ne bude teških potresa ekonomskih. Teško da Evropa ima te resurse da bije bitke na više frontova. Ona nije mogla da se usaglasi oko zajedničke vojske i odbrane. Mislim da će se mnogi pokajati što je uopšte dozvoljeno da se otvori žarište u Evropi - rekao je Miletić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija