• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

03.08.2023

14:46

Počinje novi hladni rat? NATO je glavni "igrač" - prvo uništenje Evrope, onda mnogo opasniji potez

Shutterstock/AP

Vesti

Počinje novi hladni rat? NATO je glavni "igrač" - prvo uništenje Evrope, onda mnogo opasniji potez

Podeli vest

Kineski ambasador u Rusiji Džan Hanuj izjavio je danas da NATO, "nakon što je obmanuo Evropu", želi da uništi mir u azijsko-pacifičkom regionu. On je dodao da bi zapadna vojna alijansa mogla da izazove novi hladni rat.

- NATO se udaljio od ciljeva Povelje Ujedinjenih nacija, koji predviđaju razvoj prijateljskih odnosa među narodima i očuvanje opšteg mira. Uprkos miru i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu, NATO insistira na izvođenju vojnih vežbi i organizovanju tzv. operacije na obezbeđivanju slobodne plovidbe u regionu, što podstiče tenzije i stvara konfrontaciju između tabora - rekao je Džan u intervjuu za rusku agenciju TAS S.

On je dodao da NATO želi da "uništi mir i spokoj u azijsko-pacifičkom regionu", te da ono što radi Alijansa "ni na koji način ne promoviše prijateljstvo i mir".

Kineski diplomata je kritikovao širenje NATO-a na istok, rekavši da to nema veze sa kolektivnom samoodbranom, predviđenom Poveljom UN.

- NATO tvrdi da je organizacija za kolektivnu odbranu, koja sprovodi pravo na kolektivnu samoodbranu, ali nastavlja prekograničnu ekspanziju, nastojeci da izazove vojnu konfrontaciju u azijsko-pacifičkom regionu. Ne postoji pretnja silom protiv NATO-a u regionu - poručio je Džan.

Dodao je da se takvim postupcima krše odredbe Povelje UN o regionalnim sporazumima.

- Povelja jasno kaže da je Savet bezbednosti glavno telo odgovorno za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti i da regionalni sporazumi moraju biti ograničeni na održavanje mira i bezbednosti u regionu, a odgovarajuce akcije treba da budu sankcionisane od strane Saveta bezbednosti - rekao je ambasador Kine u Moskvi.

On je dodao da širenje NATO-a na azijsko-pacifički region ruši okvire geografskog dometa koje je sam postavio, "što znači da NATO ulazi u sferu odgovornosti Saveta bezbednosti i krši ograničenja Povelje UN o regionalnim sporazumima".

Upozorio je da će širenje Alijanse na istok pojačati tenzije u regionu i da može da izazove novi hladni at.

- Širenje NATO-a na istok, u azijsko-pacifički region, samo ce povećati regionalne napetosti, pojačati krizu poverenja, podstaci trku u naoružanju, pokvariti atmosferu regionalne saradnje, izazvati konfrontaciju između tabora, pa čak i novi hladni rat - rekao je Džan.

On je pozvao članice NATO-a da odustanu od hladnoratovskog mentaliteta i odbiju planove za širenje na istok.

- Insistiramo na tome da NATO odgovori na pozive azijsko-pacifičkih zemalja za mir i razvoj, da prilagodi svoj pogrešan stav, odbaci hladnoratovski mentalitet i da se uzdrži od širenja u azijsko-pacifički region - poručio je Džan.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politiko sahranio NATO i Amere u Ukrajini! Kontraofanziva?! 150.000 vojnika osvojilo par stotina metara!
Pamtnom jasno!

Politiko sahranio NATO i Amere u Ukrajini! Kontraofanziva?! 150.000 vojnika osvojilo par stotina metara!

Ako su se ukrajinski saveznici nadali nekom proboju nakon što su kijevske snage prošle nedelje izvršile novi napad na jugoistoku zemlje, duboko su se razočarali, piše „Politiko". Najnoviji napad, u kojem su učestvovale hiljade boraca obučenih na Zapadu, sa ciljem da se napreduje ka jugu, još nije dao značajne rezultate, rekli su zvaničnici američkog ministarstva odbrane ove nedelje, pri čemu je jedan napomenuo da se „uspeh" ofanzive meri stotinama metara.

02.08.2023

20:25

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15