• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.08.2023

21:25

Ruski odgovor su nuklearke?! Kijev kreće u raketni rat - Strom shadov već ima, Nemci šalju Tauruse, ameri ATACMS!

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

Ruski odgovor su nuklearke?! Kijev kreće u raketni rat - Strom shadov već ima, Nemci šalju Tauruse, ameri ATACMS!

Podeli vest

Kijev je promenio taktiku sukoba protiv Rusije. Vratio se artiljerijskim napadaima i iscrpljivanju protivnika, ali to očigčledno nije sve! Ruse čeka pakao, jer režim Volodimira Zeleskog po svemu sudeći kreće u raketni rat! Britanske rakete dugog dometa "Strom shadov" već ima i uveliko ih koristi, a sada bi mogao da dobije i nemačke projektili "Taurus" i američke ATACMS!

Svet se plaši da isporuka raketa dugog dometa Kijevu mogla tačka koja će Rusiju naterati da brutalno odgovori! Taj brutala odgovor moga bi biti taktičko nuklearno oružje! 

Podsetimo, Ruski predsednik Vladimir Putin jasno je stavio do znanja da je spreman da upotrebi nuklearno naoružanje kako bi odbranio rusku teritoriju. 

Taktičko nuklearno oružje su male nuklearne bojeve glave i sistemi ispaljivanja namenjeni upotrebi na bojnom polju ili u ograničenim napadima. Ono je pravljeno tako da uništi neprijateljske mete u konkretnoj oblasti bez širenja masovnog radioaktivnog otpada.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je da je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom zatražio da SAD pošalju Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS, čiji je domet između 300 i 500 kilometara.

- Sekretar Blinken i ja smo razgovarali o daljim koracima za proširenje globalne podrške Formuli mira i rešenjima za proširenje izvoza žitarica - napisao je Kuleba na društvenoj mreži Dž, ranije poznatoj kao Tviter.

Dodao je da se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na pruženoj pomoći.

- Naglasio sam da je potrebno unaprediti kapacitete Ukrajine kada je reč o raketama dugog dometa, obezbeđivanjem ATACMS - naveo je Kuleba.

Prethodno je Stejt department saopštio da su dvojica zvaničnika razgovarala o ukrajinskim kontraofanzivnim naporima, sastanku održanom u saudijskom gradu Džedi o postizanju trajnog mira i dugoročnim bezbednosnim aranžmanima između dve zemlje.

- Sekretar je ponovio čvrstu podršku Sjedinjenih Američkih Država odbrani Ukrajine od ruske agresije i potvrdio stalnu podršku jakoj ukrajinskoj vojsci i odbrambenim institucijama - navodi se u saopštenju američkog Ministarstva spoljnih poslova.

Podsetimo, šef ukrajinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Jehor Černjev, izjavio je da su ključne parlamentarne frakcije u Nemačkoj postigle konsenzus o snabdevanju Ukrajine krstarećim raketama "Taurus", dometa 500 kilometara.

U maju je Velika Britanija isporučila Ukrajini krstareće projektile dugog dometa "Storm shadow", koje su zajednički razvile Britanija i Francuska, a koji se obično lansiraju iz vazduha, sa dometom većim od 250 kilometara.

Kijev rakete dugog dometa "Storm shadow" koristi za napade po ciljevima na Krimu i u dubini ruske teritorije!

Taktičko nuklearno oružje

Najmanje taktičko nuklearno oružje može biti od jedne kilotone ili manje (proizvevši ekvivalent od hiljadu tona eksplozivnog TNT-a).
Najveće može biti od čak 100 kilotona. 
Strateško nuklearno oružje je veće (i do 1.000 kilotona) i lansira se sa veće udaljenosti.
Poređenja radi, atomska bomba koju su SAD bacile na Hirošimu 1945. godine bila je od 15 kilotona.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija