• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

07.08.2023

22:00

Ruski razvoj "Alabuga" će poslati zapadno oružje na deponiju!? Kažu da je superiornije od nuklearnog

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

Ruski razvoj "Alabuga" će poslati zapadno oružje na deponiju!? Kažu da je superiornije od nuklearnog

Podeli vest

- Rusija ima strašnije oružje od nuklearnog – naše nuklearne rakete se mogu smatrati zastarelim, vreme je da ih "pošaljemo na deponiju" i počnemo da jačamo odbrambene sposobnosti - piše britanski list "Dejli Star".

Dok rukovodstvo Velike Britanije i SAD ne priznaje rusku vojnu moć, novinari počinju da istražuju situaciju i shvataju realnost. Oni su već shvatili ko je svetski lider u razvoju novog naoružanja.

Prema pisanju medija, "Rusi imaju oružje koje je superiornije od nuklearnog oružja", a ovo je "Alabuga".

Kako Zapad ocenjuje situaciju

Dok je planeta zabrinuta zbog upotrebe nuklearnog oružja, ruski inženjeri idu napred. Razvili smo oružje koje ne očekuje dostojne analoge u bliskoj budućnosti. Sada na Zapadu nema ni odgovarajućih stručnjaka ni vremena za stvaranje takvog oružja.

Ruski mediji su preneli prevod jednog članka iz britanskog izdanja, koji potpisuje T. Tauers.

- Ruska Federacija tajno razvija oružje koje može ostaviti nuklearno oružje daleko iza sebe. Ovo oružje se zove „Alabuga“. Ovaj tajni razvoj Rusije zasniva se na dejstvu elektromagnetnih impulsa, i to je oružje koje može uzdrmati savremeni svet. Samo jedan impuls je u stanju da "imobiliše", odnosno onesposobi skoro ceo tehnički arsenal - počinje članak, a u nastavku stoji:

- Štaviše, "Alabuga" nije ograničena na isključivanje samo zemaljske opreme. U njenoj je moći, da udari impulsima na objekte, koji se nalaze na dubini od nekoliko stotina metara pod zemljom. Ni vazdušni prostor neće ostati neosvojiv, Rusi su sve uzeli u obzir. Ako uspeju da ugrade ovu novinu na bespilotne letelice, onda nećemo imati šanse, moraćemo da se borimo gotovo bez oružja protiv jednog od najmoćnijih oružja na svetu!

Šta je ovo "čudovište"?

Izgleda da su strani novinari ipak uspeli da proniknu u neke od ruskih tajni. Na kraju krajeva, o "Alabugi" se gotovo ništa ne zna. Svi retki intervjui sa inženjerima, u kojima ih pitaju o novom razvoju završavaju se jednom frazom: "Nema komentara. Razvoj je klasifikovan".

Međutim, ako se prisetimo nedavnih događaja, lovca koji je neutralisao opremu američkog razarača u Crnom moru, postaje jasno da je samo takvo oružje sposobno za takav efekat. Vrlo je moguće, da je to oružje ne samo završeno, već je i prošlo test.

Postoji još nekoliko zanimljivih poznatih detalja koji će razjasniti sliku. Na primer, na televiziji, na ruskom kanalu "Zvezda" pričali su o ovom oružju:

- "Alabuga" je raketa koja ima eksplozivni magnetni generator. Emituje izuzetno snažne elektromagnetne impulse, koji mogu da parališu bilo koji deo moderne vojne opreme. Domet leta dostiže 5000 km. Ne daje neprijatelju šansu, aktivirajući se na visini od približno 0,3 kilometra - rekli su tamo.

Dakle, "Alabuga" nije moćno oružje 21. veka, već oružje koje u samo nekoliko trenutaka može da preokrene tok događaja. Neprijatelj neće imati vremena da trepne okom, a svako dugme, bilo koji ekran u njihovom sistemu, će postati beskorisni predmet, koja ne igra apsolutno nikakvu ulogu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"
Politika

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je večeras Tradicionalnoj kulturnoj priredbi „Razigrana srca“, koju već 21. put organizuje Srpsko kulturno društvo „Sloga“ iz Nove Gorice. Ovo udruženje već decenijama uspešno radi na očuvanju srpske kulture i tradicije među Srbima u ovoj značajnoj regiji, na raskršću puteva između Italije i Slovenije.

05.10.2024

20:27

Dačić: Zlonamerna tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, domaći i strani političari licemerni
Politika

Dačić: Zlonamerna tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, domaći i strani političari licemerni

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom zlonamernih i lažnih tumačenja u opozicionim krugovima o predstojećim izmenama krivičnog zakonodavstva, da je više puta ukazivao na licemernost domaćih i stranih političara, koji u svemu traže razlog za napad na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

05.10.2024

19:37

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija