• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.08.2023

20:46

Ukrajinska vojska dobila nemoguću misiju! Američki oficir tvrdi: Neće se dobro završiti!

Tanjug/AP

Vesti

Ukrajinska vojska dobila nemoguću misiju! Američki oficir tvrdi: Neće se dobro završiti!

Podeli vest

„Ukrajinska vojska dobila je nemoguću misiju“, izjavio je u intervjuu Stivenu Gardneru, bivši oficir američke mornarice Skot Riter, govoreći o neuspelom pokušaju Kijeva da probije rusku odbranu.

Mnogi ukrajinski vojnici imaju iza sebe 21 dan osnovne obuke i nekoliko nedelja operativne obuke, rekao je on, dok pokušavaju da savladaju borbene i kombinovane tehnike naoružanja, za koje su potrebne godine, da ih američki vojnici i marinci savladaju. Riter je ove napore Kijeva nazvao apsurdnim.

Gardner: „Putin je nedavno rekao, da Ukrajina gubi 10 puta više vojnika od Rusije, i da se to neće dobro završiti za Ukrajinu. Da li mislite da su ove informacije tačne? Zaista, u nedavnim bitkama odnos je bio 1 prema 10, jer, kao što znam, u Bahmutu (Artjomovsk) odnos je bio jedan prema sedam.

U ovim nedavnim bitkama u Zaporožju, i drugim velikim bitkama koje su došle do medija, da li je odnos zaista bio 1 prema 10?“

Skot Riter: „Baš tako. U nekim slučajevima može biti i više. Ukrajinskoj vojsci je poverena nemoguća misija. Znate, kada bi američki marinski korpus, koji smatram najboljom borbenom snagom na planeti Zemlji, dobio zadatak da probije ruske odbrambene linije, onda bismo to mogli da uradimo, ali bismo pretrpeli velike gubitke.

Foto: Printskrin Youtube

Skot Riter

Mi bismo to uradili sa ogromnom količinom vatrene moći koju Ukrajina trenutno nema, i morali bismo da imamo nadmoć u artiljeriji, kada na njih ispalimo više artiljerijskih granata nego što oni pucaju na nas.

To je teško izvodljivo, s obzirom da je ruskih artiljerijskih oruđa više nego bilo kojih drugi na svetu. Artiljeriju bismo dopunili gustom vazdušnom podrškom. Međutim, to bi bilo veoma teško uraditi zbog ruske integrisane protivvazdušne odbrane.

Ovo bi bio najveći vojni napor ikada, koji bi zahtevao najbolju borbenu snagu na svetu, Korpus marinaca, da deluje uz ogromnu podršku iz vazduha i vatrenu podršku.

Ukrajinci nisu najbolja borbena sila na svetu. Mnogi od vojnika sada idu u bitku sa samo 21 danom osnovne obuke, i nekoliko ili više nedelja operativne obuke iza sebe. Oni pokušavaju da ovladaju borbenim tehnikama i tehnikama kombinovanog oružja, za koje su američkim vojnicima i marincima potrebne godine da ih savladaju. Pokušavaju da ih savladaju za nekoliko nedelja.

Ovo je nemoguće. Ovo je apsurdno. Kao kada bi uzeli nekoga i pokušali da ga obučite za neurohirurga, samo tako što ćete mu pokazati video, a onda mu iznenada dovesti pacijenta koji ima ogromnu povredu glave, i reći, evo ga pacijent.

Ovaj pacijent će umreti, jer neurohirurg koji je samo gledao snimak, nije u mogućnosti da izvede operaciju. Potreban vam je neko ko je završio medicinsku školu, ko je obučen za ovu konkretnu stvar, ko je bio prisutan na operacijama, ko razume šta oni rade, itd.

Nije tako sa Ukrajinom. Neće imati avijaciju, a avijaciju nikada neće ni dobiti. Čak i u slučaju lovaca F-16 koje su obezbedili, a reč je o 12-24 letelice. Da bi F-16 je imao značajan uticaj na bojnom polju, potrebno vam je 200 ili 300 aviona.

Piloti neće imati korisnu obuku, jer je potrebno šest meseci da se razviju osnovne veštine, a onda treba da naučite stvari kao što su potiskivanje neprijateljske vazdušne odbrane, vazdušno pokrivanje, vazdušna borba. Oni moraju to znati, jer će im sve to zadavati, a neće uspeti ništa od toga.“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)
Fudbal

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine večeras na stadionu "Lagator" u Loznici igraju finale Kupa Srbije, a meč je privukao veliku pažnju srpske fudbalske javnosti. Kako javlja naš izveštač iz Loznice, na novootvoreni stadion stigao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

21.05.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija