• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.08.2023

07:51

(MAPA) Počelo je! Ukrajina snažno krenula u proboj prve linije, Kijev na meti ima dva ključna grada!

Printscreen/Telgeram/Reuetrs

Vesti

(MAPA) Počelo je! Ukrajina snažno krenula u proboj prve linije, Kijev na meti ima dva ključna grada!

Podeli vest

Trenutno se vode borbe za probijanje prve linije ruske odbrane na jugu, izjavio je zamenik komandanta Operativno-strateške grupe Tavrija Oružanih snaga Ukrajine Sergej Kuzmin.

Kuzmin je pojasnio da su ukrajinske odbrambene snage napredovale u pravcu Melitopolja u rejonu sela Rabotino. Takođe, zabeležen je napredak i u pravcu Berdjanska.

Istovremeno, on je istakao da je se na ovom delu fronta nalazi veliki broj minskih polja i utvrđenja koje su postavile ruske snage.

Kuzmin je takođe primetio da se menja kvalitet i kvantitet ruske grupacije na jugu Ukrajine. Prema njegovim rečima, tamo je sve više obučenih Rusa. Ruske trupe će koristiti rezerve sa druge linije odbrane, uključujući marince, padobrance i specijalne snage kako bi zaustavili napred Kijeva.

Pravac ka Melitopolju i Berdjansku je od ključne strateške vrednosti za ukrajisnke snage, jer bi eventualnom kontrolom ova dva grada mogli da preseku ruski kopneni koridor do Krima. 

 

 

Takođe, informaciju o pokušaju proboja prve linije odbrane Rusije na jugu potvrdila je pres-sekretar Odbrambenih snaga Juga Natalija Gumenjuk u za "Junajted njuz".

Ona je napomenula da se trenutno vode teške borbe. Prema njenim rečima, ukrajinska vojska u budućnosti treba da se učvrsti na ovim prostorima i obezbedi jedinicame koje su napravile prodor.

Vredi napomenuti da ukrajinska kontraofanziva, pokrenuta 4. juna, nije donela rezultate koje su očekivali Kijev i njegovi saveznici. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, zapadni mentori su „očigledno razočarani” tokom ove operacije. 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da ukrajinski gubici od početka kontraofanzive iznose 43.000 ljudi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija