• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

10.08.2023

16:55

Britanci regrutuju autistične vojnike?! Ovo je čin očajnička, ili London zna nešto što...

pexels.com

Vesti

Britanci regrutuju autistične vojnike?! Ovo je čin očajnička, ili London zna nešto što...

Podeli vest

Britanska vojska bi mogla da preispita svoju politiku regrutovanja kako bi joj omogućila pristup širem krugu ljudi, uključujući i one koji pate od određenih neuroloških stanja, izjavio je poslanik Endrju Merison za Fajnenšel tajms.

Merison, koji služi kao parlamentarni podsekretar državnog sekretara za odbranu, veterane i porodice u službi, tvrdio je da bi to pomoglo da se oružanim snagama obezbede kvalifikovani profesionalci u uslovima hroničnog nedostatka osoblja.

U intervjuu za FT objavljenom u sredu, Merison je objasnio da "postoje tačke gde su stvari prilično ozbiljne", dodajući da bi vojska Ujedinjenog Kraljevstva trebalo da usvoji "fleksibilniji" pristup u zapošljavanju novog osoblja. Poslanik je naveo da bi oružane snage koje sve više stavljaju naglasak na sajber ratovanje trebalo da počnu da "šire bacaju mrežu" kako bi zapošljavale „neurodiverzitetne" ljude.

Prema Merisonovim rečima, dok osoblje sa disleksijom i dispraksijom već služi u britanskoj vojsci, vrata bi sada trebalo da budu otvorena kandidatima sa autizmom, Aspergerovim sindromom i ADHD. Ovi ljudi mogu posedovati veštine i atribute koje drugi nemaju, tvrdi zakonodavac.

Merison je takođe predložio da se starijem osoblju omogući da duže služi, jer "ne postoji filozofska barijera zašto ne bismo mogli da gledamo na produženje starosne granice za odlazak u penziju".

U junu je analiza koju je naručila vlada otkrila da britanska vojska nije uspela da privuče tehnološki kvalifikovane regrute.

Zamenik vrhovnog komandanta NATO-a za Evropu, general Tim Radford, takođe je prošlog meseca upozorio da bi London mogao da prestane da bude velika sila u bloku koji predvode SAD, jer je njegova vojska "premala".

Govoreći za Dejli telegraf, komandant je istakao da moderna tehnologija na koju se Britanija kladi ne može u potpunosti da zameni tradicionalne oružane snage.

Prošlog meseca, istraživanje britanskog vojnog osoblja sprovedeno između septembra 2022. i februara 2023. pokazalo je da je samo 42 odsto vojnika zadovoljno životom u službi. Među glavnim pritužbama koje je istakla anketa su loši uslovi stanovanja i niske plate.

Komentarišući stanje u britanskoj vojsci, ministar odbrane Ben Volas je još u januaru priznao da je "šuplja i nedovoljno finansirana".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija