• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

13.08.2023

07:52

Počelo je, rat dobija novu dimenziju! Razorena ključna tačka za Ukrajinu i NATO, Rusi više nemaju milosti!

Reuters/Printscreen

Vesti

Počelo je, rat dobija novu dimenziju! Razorena ključna tačka za Ukrajinu i NATO, Rusi više nemaju milosti!

Podeli vest

U petak, 11. avgusta, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su prvi put izvele raketni napad na tunel u Zakarpatju. Neko vreme nakon vazdušne operacije ukrajinski izvori su izvestili o udaru na određeni civilni objekat. Pored toga, kao rezultat udara, neprijateljski vojni aerodromi su oštećeni u brojnim oblastima.

Prema rečima vojnog eksperta, pukovnika u penziji Anatolija Matvijčuka, Rusija je proglasila sve ukrajinske aerodrome za metu broj 1. Odavde mogu da polete ukrajinski avioni koji nose NATO rakete dugog dometa.

Vazdušna uzbuna objavljena je tokom dana u Hmeljničkoj, Viničkoj, Kijevskoj oblasti, kao i u Ivano-Frankivsku. Kasnije su stigle informacije da su bile jake eksplozije u tim područjima.

Eksplozija je odjeknula u blizini aerodroma Žuljani u Kijevu. U Hmeljničkoj oblasti zadat je još jedan udarac vojnom aerodromu Starokonstantinov. U Ivano-Frankovskoj oblasti zabeležen je dolazak na aerodrom Kolomija. Prema nekim izveštajima, aerodrom na kome su bili bazirani nosači raketa Storm šedou je potpuno uništen.

– Svi aerodromi koji se nalaze na teritoriji Ukrajine proglašeni su za mete broj 1 za uništenje. Činjenica je da su avioni Su-24 i Su-27  nosioci raketa dugog dometa kao što su Storm šedou, TAURUS itd. Dakle, svi udari koje smo mi naneli su apsolutno legalni, oni su bili legitimni ciljevi za Rusiju - rekao je vojni ekspert, obaveštajac Anatolij Matvijčuk.

Na ukrajinskim medijima pojavila se vest o pogotku na civilni objekat u Karpatskom regionu. Telegram kanal „Rezime i analitika SVO” piše o udaru na tunel: „Potvrđen je udar na tunel u Zakarpatskoj oblasti.

Prema rečima stručnjaka Anatolija Matvijčuka, udarom u tunel ruska vojska prekida deo snabdevanja Ukrajini iz zemalja NATO-a.

- Ovo je veoma pozitivna vest. Dugo nismo udarali na ovaj objekat jer smo smatrali da je ova infrastruktura civilna, koja osigurava život zemlje. Ali činjenica je da se prema međunarodnim zakonima, civilni objekat koji se koristi u vojne svrhe automatski smatra vojnim. Ovi tuneli u Karpatima služe za prenos zapadne opreme. Morali smo da napadnemo da bismo sprečili snabdevanje oružjem iz Poljske i Rumunije kako bismo zaustavili nagomilavanje ukrajinske vojske - rekao je on.

Podaci o objektima u drugim oblastima su i dalje sa premalo informacija. U Viničkoj oblasti, pored logističkih čvorišta i skladišta goriva, postoji nekoliko ključnih objekata Oružanih snaga Ukrajine. Mogli bi biti izvršeni napadi na 48. arsenal u Kalinovki kao i na bazu 748. odvojene radarske čete.

Moguće je i da su ponovo testirani objekti vojske Ukrajine u Jamnici Ivano-Frankovske oblasti. Tu u industrijskoj zoni velike cementare, Oružane snage Ukrajine mogle bi da opremaju logističke terminale za prijem i skladištenje NATO naoružanja i municije.

U Hmeljničkoj oblasti, pored aerodroma Starokonstantinov, podsetili su stručnjaci, nalazi se 1282. centar za obezbeđenje oklopnog naoružanja i opreme, baza 19. raketne brigade, 8. odvojeni puk specijalnih snaga, 48. zasebna inženjerijska brigada i 143. centar za razminiranje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!
Društvo

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!

Snažni konvektivni oblaci koji se formiraju u Šumadiji premestiće se ka području Pomoravlja, Braničeva i južnog Banata. Ovi oblaci će izazvati lokalno intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, mogućom pojavom grada i kratkotrajno jakim olujnim vetrom u područjima gde se pljuskovi budu razvili, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

26.06.2024

15:08

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe
Politika

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

26.06.2024

15:02

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17