• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.08.2023

09:54

Kina zapretila SAD kao nikada do sad! "Ne igrajte se vatrom"

Printskrin video

Vesti

Kina zapretila SAD kao nikada do sad! "Ne igrajte se vatrom"

Podeli vest

Kinseki ministar odbrane Li Šangfu upozorio je na bezbednosnoj konferenciji u Rusiji da se "igra vatrom" kada je u pitanju Tajvan, u prikrivenom napadu na Sjedinjene Američke Države.

Govoreći na moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, Li je rekao da bi pokušaji da se „iskoristi Tajvan za kontrolu Kine sigurno završili neuspehom“, navodi CNN.

Lijeve izjave samo su nastavak prethodnih sličnih komentara kineskih zvaničnika, ali je lokacija njegovog govora bila značajna i simbolična s obzirom na invaziju Moskve na Ukrajinu.

Kineska vladajuća Komunistička partija tvrdi da je Tajvan samoupravna demokratija i najavila je da će preuzeti kontrolu nad ostrvom, ako bude potrebno i silom. Kina je više puta kritikovala interakciju SAD sa Tajvanom, sa kojim Vašington nema formalne diplomatske veze, uključujući prodaju oružja SAD.

Li, koga su SAD sankcionisale 2018. zbog kupovine ruskog oružja, pridružio se Moskovskoj bezbednosnoj konferenciji na početku šestodnevnog putovanja Rusiji i njenom bliskom savezniku Belorusiji.

Forumu će prisustvovati i visoki zvaničnici odbrane iz više od 20 „prijateljskih zemalja“, uključujući Belorusiju, Iran i Mjanmar, javili su ruski državni mediji, pozivajući se na moskovsko ministarstvo odbrane, koje organizuje događaj svake godine. Nijedna zapadna zemlja nije pozvana, javili su državni mediji.

Foto: rt balkan/pritnscreen

Šojgu i Li Šangfu

Putin je snimio poruku

Ovo je Lijeva druga poseta Rusiji otkako je preuzeo dužnost načelnika odbrane ranije ove godine. Dolazi u trenutku kada Peking nastavlja da jača svoje bezbednosne veze sa Moskvom, uprkos napadu na Ukrajinu, koji je izazvao humanitarnu katastrofu sa globalnim posledicama.

U unapred snimljenoj poruci moskovskoj konferenciji, ruski predsednik Vladimir Putin optužio je SAD da dodaju „ulje na vatru“ globalnih sukoba, uključujući podršku Ukrajini. Kina je koristila sličnu retoriku u svojim zvaničnim komentarima o sukobu, uprkos tvrdnji da ostaje neutralna strana i da se zalaže za mir. Li je takođe rekao prisutnima u utorak da je kineska vojska „čvrsta sila u održavanju mira u svetu” i da kineski lider Si Đinping ima za cilj da stabilizuje globalnu bezbednost u „svetu haosa”.

- Spremni smo da sarađujemo sa drugim vojskama kako bismo ojačali međusobno poverenje u vojne bezbednosne strategije i praktičnu saradnju u različitim specijalizovanim oblastima - dodao je Li.

Ruski državni medij Sputnjik je takođe citirao Lija koji je rekao da vojni odnosi Kine i Rusije nisu usmereni ni na jednu treću stranu – nešto što su kineski zvaničnici rekli u prošlosti.

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL POOL PHOTO

Vladimir Putin

Sastanak sa Šojguom

Li se sastao sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom kako bi razgovarao o saradnji dve vojske, prenosi kineska novinska agencija Sinhua. Kina i Rusija redovno sprovode zajedničke vežbe, uključujući zajedničku pomorsku patrolu kod obala Aljaske poslednjih nedelja.

Šef odbrane Kine je takođe održao bilateralne sastanke sa vojnim liderima Irana, Saudijske Arabije, Kazahstana, Vijetnama i drugih zemalja na marginama konferencije.

Komentari levice o Tajvanu izazivaju negativnu reakciju Pekinga jer potpredsednik Tajvana Vilijam Laj, favorit na predstojećim predsedničkim izborima na ostrvu, planira da poseti SAD u zvaničnoj poseti Paragvaju.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je zaustavljanje u nedelju, nazvavši Laija "problemom". SAD održavaju nezvanične odnose sa Tajpejem nakon zvaničnog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Pekingom 1979. godine, ali su po zakonu obavezne da demokratskom ostrvu obezbede sredstva za samoodbranu.

Tokom govora u Njujorku, Lai je rekao da Tajvan „nikada neće popustiti” pred pretnjama iz Kine: „Bez obzira koliko je velika autoritarna pretnja Tajvanu, apsolutno se nećemo plašiti niti pokleknuti, mi ćemo podržavati vrednosti ​demokratije i slobode“.

Kina je pojačala svoje vojno zastrašivanje ostrva poslednjih godina, često nakon sastanaka između tajvanskih lidera i američkih poslanika. Putinova invazija na Ukrajinu takođe je usmerila povećanu pažnju na Tajvan kao potencijalnu žarišnu tačku u Aziji.

Uprkos velikim razlikama u geopolitičkim okolnostima Rusije i Ukrajine, izgledi da naizgled moćniji agresor započne napad vođen vizijom ujedinjenja pojačao je fokus na namere Kine prema Tajvanu. Neki analitičari sugerišu da je Kina posmatrala zapadnu reakciju na rusku agresiju u Ukrajini sa ciljem da razume moguće odgovore na sve potencijalne buduće poteze protiv Tajvana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Bomba! Kako će Amerika da objasni ovo?! Kinezi pratili zemljotrese, pa naišli na jezivu stvar povezanu sa Vašingtonom!
RASKRINKANI

Bomba! Kako će Amerika da objasni ovo?! Kinezi pratili zemljotrese, pa naišli na jezivu stvar povezanu sa Vašingtonom!

Kineski zvaničnici koji istražuju sajber napad na Centar za praćenje zemljotresa u Vuhanu, pronašli su zlonamerni softver koji pokazuje karakteristike američkih obaveštajnih agencija i tako razotkrili tajni sistem SAD za globalno nadziranje koji predstavlja ozbiljnu pretnju po kinesku nacionalnu bezbednost i svetski mir, piše "Global tajms".

15.08.2023

15:45

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija