• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RIA Novosti

17.08.2023

10:35

Krim zove Sarkozija! Ponudio Zapadu "solomonsko rešenje" - dobro za rusko poluostrvo, loše za Ukrajince

Shutterstock/Reuters

Vesti

Krim zove Sarkozija! Ponudio Zapadu "solomonsko rešenje" - dobro za rusko poluostrvo, loše za Ukrajince

Podeli vest

Deputat Državne dume iz Sevastopolja Dmitrij Belik predložio je da bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi poseti Krim na čelu međunarodne posmatračke misije i razgovara sa ljudima umesto što se govori o idejama o novom referendumu.

Ranije je Sarkozi u intervjuu za "Figaro" rekao da je Krim istorijski ruska teritorija, da njegovi stanovnici sebe smatraju Rusima i da je priča o njegovom vraćanju Ukrajini je iluzija.

Istovremeno, on smatra da je neophodno sprovesti referendum pod nadzorom međunarodne zajednice da bi se potvrdilo sadašnje stanje stvari. Sarkozi je takođe izrazio ideju o održavanju sličnih referenduma u ​​novim regionima Rusije.

- Ne trebaju nam novi referendumi, a Sarkozi to zna kao i bilo ko drugi. Jedan je već održan - i to je dovoljno. Ako je Sarkozi toliko zabrinut za sudbinu ruskog Krima, onda neka vodi posmatračku misiju i dođe na poluostrvo. Razgovarajte sa ljudima, vidite kako će oni ljudi koji ovo razumeju biti dovoljni - rekao je Belik za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, svojom izjavom da je Krim istorijski ruska teritorija, Sarkozi zapravo nudi zapadnom svetu "solomonsko rešenje - da Krim ostavi iza sebe i zaboravi zauvek njegov povratak Ukrajini".

- Možda će se Sarkozi vratiti u najviše ešalone vlasti i zato sprema Francuze da je trošenje na Ukrajinu danas beskorisno, barem u pokušajima da povrati poluostrvo koje pripada Rusiji - naglasio je ruski poslanik.

Krim je postao ruski region u martu 2014. nakon referenduma nakon državnog udara u Ukrajini. Na referendumu je 96,77 odsto birača na Krimu i 95,6 odsto u Sevastopolju bilo za priključenje Rusiji.

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom, a mnoge zapadne zemlje podržavaju Kijev po ovom pitanju. Rukovodstvo Ruske Federacije je više puta izjavljivalo da su stanovnici Krima glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom na demokratski način, uz puno poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je konačno zatvoreno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija