• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnikglobe.com

17.08.2023

16:10

Pobegli iz grotla pakla! Ukrajinci svoje vojnike tretiraju kao kerove: Trojica preplivala Dnjepar i predali se Rusima - "Gladni smo"

printscreen/sputnik

Vesti

Pobegli iz grotla pakla! Ukrajinci svoje vojnike tretiraju kao kerove: Trojica preplivala Dnjepar i predali se Rusima - "Gladni smo"

Podeli vest

Ukrajinski vojnici su čamcem prešli reku Dnjepar da bi prebegli u ruske oružane snage.

Jedan od dezertera iz kijevske vojske rekao je za Sputnjik da je zajedno sa dvojicom svojih kolega odlučio da se predaju ruskoj vojsci posle tri dana na prvim linijama fronta zbog zanemarivanja njihovih komandanata, nedostatka borbene obuke i gladi.

Ukrajinski vojnik je rekao da je ono što ga je navelo na ovu odluku drski nemar njegovih komandanata, koji su napustili svoju jedinicu na frontu bez obezbeđenja oružja i hrane.

Prema njegovim rečima, trenirao je samo pet dana u „kampu za obuku“ u Žitomirskoj oblasti.

Ne razumem, da li je moguće nešto naučiti za tako kratko vreme? pitao se. Nakon toga, vojnik je upućen u 123. brigadu Oružanih snaga Ukrajine. Drugog dana po dolasku u Hersonsku oblast, gde je smeštena brigada, našao se stacioniran na desnoj obali Dnjepra.

 

 

„Bila je stalna artiljerijska i minobacačka vatra sa leve obale, nismo mogli da izvršimo ni zadatke koje nam je zadao naš komandant...

Video sam ga tek prvog dana. Sve vreme je ostao u pozadini i nikada nije došao kod nas. Trećeg dana je nastupila glad. Rekli su da obroci ne mogu da se isporuče zbog nestašice goriva. Rekli su da moramo da ga kupimo svojim novcem, ali su nam džepovi bili prazni“, požalio se vojnik.

Borac je odbio da dalje rizikuje svoj život u takvim uslovima, a da nije bio na odgovarajući način obučen i pripremljen.

- Dakle, odlučio sam da se predam prvom prilikom - dodao je on.

 

 

Prema njegovim rečima, prilika za bekstvo je došla otprilike nedelju dana kasnije.

- Na obali Dnjepra uočio sam čamac. Noću sam prešao reku sa dvojicom mojih drugova. Pronašli smo beli komad tkanine, vezali ga za štap i krenuli smo. Imali smo tri puške i bacač granata. Bilo je stvarno nervozno jer su naši momci svakog trenutka mogli da počnu da pucaju na nas - rekao je bivši ukrajinski vojni oficir.

Trojicu dezertera je uhapsila ruska vojska 8. avgusta u oblasti između naselja Velikaja Lepetiha i Zavodovka na levoj obali Dnjepra . Nosili su tri jurišne puške AK-74, 360 metaka municije 5,45 milimetara, prenosivi protivtenkovski bacač granata i tri paketa municije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija