• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

18.08.2023

21:17

Panika u SAD: Američka senatorka traži skidanje oznake poverljivosti s dokumenata o puču u Čileu '73.

Tanjug/AP/Esteban Felix

Vesti

Panika u SAD: Američka senatorka traži skidanje oznake poverljivosti s dokumenata o puču u Čileu '73.

Podeli vest

Američka senatorka Aleksandrija Okasio-Kortez izjavila je tokom posete Čileu da je imperativ da SAD skinu oznaku poverljivosti sa dokumenata koji bi mogli da otkriju ulogu Vašingtona u puču u toj južnoameričkoj zemlji 1973. godine.

- Transparentnost Sjedinjenih američkih država mogla bi da predstavlja priliku za novu fazu u odnosima između SAD i Čilea. Veoma je važno da imamo pravi okvir u pogledu na ono što se dogodilo ovde u Čileu sa Pinočeovom diktaturom. I takođe da se prizna i razmisli o ulozi SAD u tim događajima - rekla je Okasio-Kortez, a prenosi AP.

Kongresmenka iz Njujorka članica je poslaničke delegacije koja je otputovala u čileansku prestonicu uoči 50. godišnjice od puča protiv predsednika Čilea Salvadora Aljendea, do kojeg je došlo 11. septembra 1973. godine.

Okasio-Kortez je navela da je cilj putovanja da se započne sa menjanjem odnosa SAD i Čilea ostalih zemalja Latinske Amerike.

Portparolka vlade Čilea Kamila Valjeho navela je da je sličan zahtev uputila i čileanska vlada.

- Zahtev ima za cilj da se skine oznaka tajnosti sa dokumenata Niksonove administracije, posebno sa određenih svedočenja direktora CIA, kako bi se postiglo jasnije razumevanje šta se dogodilo i kako su SAD bile uključene u planiranje civilnog i vojnog udara i godina koje su usledile - rekla je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija