• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti

20.08.2023

11:22

"Zeleni moraju nestati!" Uskoro veliki preokret u Nemačkoj?! AFD sve agresivniji, najavljen udar i na CDU!

Reuters

Vesti

"Zeleni moraju nestati!" Uskoro veliki preokret u Nemačkoj?! AFD sve agresivniji, najavljen udar i na CDU!

Podeli vest

Skro dve trećine nemačkih građana želi novu vladu, prema anketi objavljenoj u subotu, samo dan nakon što je u drugoj anketi većina građana izjavila da nije zadovoljna učinkom kancelara Olafa Šolca i njegove koalicione vlade.

Čak 64 odsto ispitanika smatra da bi promena vlasti bila dobra za Nemačku, pokazuju rezultati istraživanja koje je INSA sprovela za nedeljno izdanje Bilda.

Samo 22 odsto njih bi želelo da zadrži sadašnju koalicionu vladu koju čine Šolcove socijaldemokrate (SPD), Zeleni i poslovno orijentisane Slobodne demokrate (FDP).

Foršungsgrupe Valen je sprovela anketu Politbarometra za nemačku javnu radiodifuziju ZDF, a ta anketa je u petak pokazala da 51 odsto Nemaca nije zadovoljno Šolcovim učinkom na mestu kancelara, a 58 odsto njih smatra da koaliciona vlada loše radi svoj posao.

Nova anketa pokazuje da zadovoljstvo Šolcom i njegovim SPD-om opada, pri čemu je 70 odsto ispitanika sada nezadovoljno njegovim radom, što je povećanje od 10 procentnih poena u poređenju sa anketom od pre četiri nedelje.

Prema anketi objavljenoj u nedeljnom izdanju Bilda, SPD povećava jaz u odnosu na desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD) i sada ima samo 18 odsto podrške, dva procentna poena manje nego prošle nedelje, dok je AfD ostao na 21 odsto .

Opozicioni konzervativni blok CDU/CSU ima podršku od 27 odsto, Zeleni 14 odsto, a FDP osam odsto. Levičarska partija Die Linke ostala je nepromenjena na pet odsto.

Predsednik AfD-a: Moramo prepoloviti podršku CDU, Zeleni moraju nestati

Lider desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) Tino Krupala rekao je u subotu članovima stranke da AfD mora prepoloviti biračku bazu konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i ukloniti Zelene, ohrabreni od strane jake pozicije AfD-a u anketama.

- Predsednik CDU Fridrih Merc je želeo da nas prepolovi. Umesto toga, udvostručili smo se - rekao je Krupala u subotu na kongresu stranke AfD u severnoj državi Donja Saksonija.

- Moramo prepoloviti CDU, a Zeleni moraju nestati kao najopasnija partija - dodao je on.

Desničarska partija već mesecima uživa podršku od oko 20 odsto. Prema anketi objavljenoj u petak, AfD je podržalo 20 odsto birača.

CDU ima 26, odnosno 27 odsto podrške. Zelene podržava 14, odnosno 15 odsto Nemaca.

Krupalino obraćanje pozdravilo je oko 470 članova AfD-a u konferencijskoj sali u malom mestu Cele.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija