• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.08.2023

15:02

Pakao za Ruse, stiže strašna sila! Zelenski otkrio koliko aviona F-16 dolazi u Ukrajinu, brojke su neverovatne!

Ap/Fotoilustracija

Vesti

Pakao za Ruse, stiže strašna sila! Zelenski otkrio koliko aviona F-16 dolazi u Ukrajinu, brojke su neverovatne!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će Ukrajina u prvoj tranši dobiti najmanje 4 eskadrile (42) višenamenskih borbenih aviona 4 generacije F-16.

Po svemu sudeći radi se o modifikaciji F-16AM/BM koje su Holandija i Danska već najavile da će ih predati Kijevu.

Zelenski je danas doputovao je danas u Holandiju da bi obezbedio jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane, nekoliko dana nakon što su SAD odobrile moguću isporuku lovaca F-16 iz Holandije i Danske.

Holandija je, zajedno sa Danskom, poslednjih meseci predvodila međunarodne napore da se obuče ukrajinski piloti za lovce F-16 i da im se isporuče avioni kako bi se suprotstavili vazdušnoj nadmoći Rusije, preneo je Rojters.

Zelenski se u Holandiji sastao sa odlazećim holandskim premijerom Markom Ruteom u vazdušnoj vojnoj bazi u Ajndhovenu, saopštila je Ruteova kancelarija.

- Danas činimo još jedan korak ka jačanju protivvazdušne odbrane Ukrajine. F-16 su avioni koje ćemo koristiti da držimo ruske teroriste dalje od ukrajinskih gradova i sela. Mark Rute i ja smo se dogovorili o broju F-16 koji će biti obezbeđeni Ukrajini nakon obuke naših pilota i inženjera. U pitanju su 42 aviona. A ovo je samo početak - napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Rute je u maju rekao da Holandija ozbiljno razmatra upućivanje lovaca F-16.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je juče da je počela obuka za Ukrajince za upravljanje lovcima F-16, ali i dodao da je za to potrebno najmanje šest meseci, a možda i duže kako bi se obučili i inženjeri i mehaničari. Obuka će se održati u Danskoj i Rumuniji.

U januaru je Kijev rekao da će mu trebati oko 200 F-16 da zaštiti svoje nebo. Ipak, Ukrajini verovatno nije potrebno onoliko koliko traži da bi ojačala svoju vazdušnu moć na smislen način, sugerišu stručnjaci.

- Ukrajini će verovatno biti potrebno do 100 aviona F-16, ali svakako više od 60 za početak - rekao je za Njuzvik bivši komandant Britanskog kraljevskog vazduhoplovstva i maršal vazduhoplovstva Greg Bagvel.
 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija