• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jerusalempost/Informer

22.08.2023

07:30

Nisu srpski Pink panteri! Iz britanskog muzeja ukraden nakit iz 15. i 19. veka, lopovi ih prodaju na eBay!

Printskrin video

Vesti

Nisu srpski Pink panteri! Iz britanskog muzeja ukraden nakit iz 15. i 19. veka, lopovi ih prodaju na eBay!

Podeli vest

Predmeti koji su ukradeni bili su vredni do 50.000 funti, a muzej je pre pljačke već bio upozoren da član osoblja krade artefakte.

Artefakti i predmeti koji su ukradeni iz Britanskog muzeja stavljeni su na prodaju na aukcijskom sajtu eBai po ceni od čak 40 funti, navodi se u izveštaju Telegrafa. Predmeti o kojima je reč vrede do 50 hiljada funti. Ukradeni komadi uključuju nakit koji datira između 15. i 19. veka.

Štaviše, u posebnom izveštaju Telegrapha je navedeno da je muzej pre tri godine upozoren da je član osoblja krao predmete i nudio ih na prodaju još od 2016. Stručnjak za antikvitete je pre tri godine upozorio muzej da sumnjaju da je član osoblja ukrao neke predmeta i pronašao prodavca do muzeja. Ekspert je bio u šoku što do nedavno nije preduzeto ništa protiv lopova.

Nakon otkrića, član osoblja, Piter Higs, otpušten je nakon što je otkriveno da su dragulji i artefakti nestali ili oštećeni. Higs je bio kustos mediteranskih kultura, piše The Telegraph. Njegova porodica tvrdi da je nevin. Ekspert je pratio Higsa preko svog PaiPal-a i Tvitera.

Muzej, jedan od najposećenijih u svetu, saopštio je da preduzima pravne mere protiv te osobe i da je takođe pokrenuo reviziju bezbednosti. Londonska Metropoliten policija takođe istražuje, saopštio je muzej.

Direktor muzeja Hartvig  Fišer pooštrio je bezbednost zbog incidenta, rekao je Skaj njuz. 

Džordž Ozborn, predsednik muzeja, izjavio je da je pokrenuo nezavisnu reviziju koja će pokušati da povrati dragulje i spreči da se sličan incident ponovi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija