• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

23.08.2023

12:49

Šok na nebu iznad Crnog mora, šta NATO ovo radi?! List Adevarul: Primećeno je nešto baš neobično!

EPA

Vesti

Šok na nebu iznad Crnog mora, šta NATO ovo radi?! List Adevarul: Primećeno je nešto baš neobično!

Podeli vest

Na nebu iznad Rumunije, kao i nad Crnim morem, primećen je rekordan broj izviđačkih aviona iz zemalja NATO-a, navodi rumunski list Adevarul.

"Rekordan je broj savezničkih špijunskih aviona na nebu Rumunije i iznad Crnog mora. Ovo traje već duže vreme, ali juče (utorak) je bio postavljen rekord po broju ovih letova", prenosi list.

Pre svega, radilo se o dva aviona Boing E-3 Sentry, Vazdušno-desantnih snaga za rano upozorenje i kontrolu NATO-a koji su preleteli Rumuniju, kao i Boing KC-135R Stratotanker.

Mnogo sati leteo je američki avion Lokid EP-3E Aries II iznad delte Dunava, a ponekad i iznad Crnog mora.

Primećena je još jedna neobična letelica - Bombardir Čalendžer650 ARTEMIS, koja na prvi pogled liči na poslovni mlaznjak.

Adevarul, pozivajući se na svoje izvore, uverava da je letelica prožeta senzorima i kompjuterima koji omogućavaju presretanje i dešifrovanje neprijateljskih poruka na udaljenosti od stotinak kilometara. Avion je u vlasništvu privatne kompanije, a iako u njemu nema vojnog osoblja, stručnjaci Pentagona su povezani sa njegovim senzorima preko satelita, podaci se koriste u realnom vremenu.

Najzad, nad Crnim morem je preleteo i moćni dron Nortrop Gruman RQ-4B Global Houk. On poseduje niz elektro-optičkih i infracrvenih senzora, kao i radar visoke preciznosti, koji mu omogućava da nadgleda 100.000 km² teritorije - područje veličine Južne Koreje ili Islanda.

NATO je, usred ukidanja inicijative za crnomorsko žito, odlučio da pojača izviđanje u crnomorskom regionu, navodi se u saopštenju saveta NATO-Ukrajina, održanog 26. jula.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija