• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik/mediji

23.08.2023

14:13

Ovo niko nije uspeo do sada! Indija prva na svetu sletela na južni pol Meseca! (FOTO, VIDEO)

Reuters/ISRO/Printskrin

Vesti

Ovo niko nije uspeo do sada! Indija prva na svetu sletela na južni pol Meseca! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Indijska svemirska letelica Čandrajan 3 sletela je na južni pol Meseca što je prvi put da neka letelica sleti na ovaj deo Zemljinog satelita.

Indija ulazi u istoriju sletanjem na južni pol Meseca!


Lender Čandrajan-3 sleteo je na površinu Meseca, čineći Indiju prvom zemljom koja je uspešno prizemljila svemirski brod blizu južnog pola Meseca.

Sve prethodne misije sletanja na Mesec bile su blizu ekvatora - ali istraživanje južnog pola je ključno za "lov" na vodu. Naučnici se sada nadaju da će postaviti rover za slanje slika i podataka nazad na Zemlju.

Poruka Modija

Indijski premijer Narendra Modi obratio se prisutnima u kontrolnoj dobi ISRO.

- Indija je sada na Mesecu! Uspešna indijska misija na Mesec nije samo Indija - rekao je Modi hvaleći indijski "pristup usredsređen na čoveka", rekavši da "jedna Zemlja, jedna porodica, jedna budućnost odjekuje širom sveta".

 

On je podstakao druge zemlje da pokrenu sopstvene misije, rekavši da je uspeh Indije uspeh celog čovečanstva.

- Svi možemo da težimo Mesecu i šire.

Modi je trenutno u Južnoj Africi, kaže na hindskom, ali kaže da mu je na umu Čandrajan-3 kao i svi ostali u zemlji. On je čestita ISRO i ostalim Indijcima na ovom značajnom dostignuću.

 

Foto: Printskrin

Premijer Indije Narendra Modi obraća se okupljenima u kontrolnoj sobi ISRO

 

Poslednji trenuci sletanja!

 

Čandrajan-3 oko 10 km iznad površine Meseca!

Još uvek smo u prvoj "gruboj" fazi sletanja, a prema podacima ISRO tima, Čandrajan-3 se spustio oko 750 km od početka ove faze. Nalazi se samo oko 10 km iznad površine Meseca. Sada je spuštanje potpuno automatizovano, bez intervencije sa zemlje.

 

 

 

Na pola puta!

Svemirska letelica je sada na polovini svog spuštanja, dok se približava Mesecu. Tim svemirske agencije ISRO opisao je početak spuštanja Čandrajan-3 kao "veličanstven".

ISRO kontrolna soba nastavlja da prati svaki parametar lendera.

 

Počelo je sletanje

Spuštanje Čandrajana-3 je počelo. Kreće se duž predviđene putanje prema južnom polu Meseca. Aplauz se čuje iz kontrolne sobe indijske svemirske agencije ISRO.

Sve deluje da će misija biti uspešna

Prethodni pokušaj indijskog svemirskog programa da pošalje letelicu na Mesec propao je 2019. Bivši načelnik indijskog svemirskog programa Kailasavadivu Sivan istakao je da postoje naznake koje ukazuju da će sletanje na Mesec biti uspešno.

Sonda, odnosno lender Vikram, što na sanskrtu znači ''hrabrost'', odvojio se od pogonskog modula prošle nedelje i od tada je, nakon što je ušao u lunarnu orbitu, poslao fotografije površine Meseca.

Indija je 2014. godine postala prva azijska zemlja koja je postavila satelit u orbitu oko Marsa i trebalo bi da lansira misiju sa posadom u Zemljinu orbitu u narednih nekoliko godina, počevši od probnih letova bez posade 2024.

Samo Rusija, SAD i Kina su prethodno postigle kontrolisano sletanje na površinu Meseca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija