• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

25.08.2023

07:30

(VIDEO) Japan vodu iz Fukušime ispušta u Tihi okean! Za mnoge je to biocid, Tokio tvrdi da je voda nije opasna!

Tanjug/Kyodo News via AP

Vesti

(VIDEO) Japan vodu iz Fukušime ispušta u Tihi okean! Za mnoge je to biocid, Tokio tvrdi da je voda nije opasna!

Podeli vest

Japan je počeo sa ispuštanjem vode sa mesta nuklearne katastrofe u Fukušima Daići, nastavljajući sa planom koji je izazvao negodovanje širom regiona. Neki od njenih suseda nisu uvereni da je ispuštanje toliko bezbedno kao što Tokio tvrdi.

Deponija, kojoj je japanska vlada dala konačno zeleno svetlo u sredu, počela je u četvrtak u 13:03 po lokalnom vremenu (04:03 GMT), izvestio je operater fabrike TEPCO. Prva serija od oko 7.800 kubnih metara biće uklonjena u Tihi okean tokom 17 dana. Još tri izdanja istog toma će uslediti pre marta 2024.

Preko 1,3 miliona kubnih metara vode nalazi se na lokaciji u više od 1.000 velikih rezervoara. Tečnost je korišćena za hlađenje nuklearnih reaktora oštećenih tokom zemljotresa i katastrofe cunamija u martu 2011. godine, sprečavajući ih da se potpuno istope. Tokio kaže da bi vodu trebalo pustiti nakon tretmana, koji uklanja većinu radioaktivne kontaminacije, da bi se elektrana stavila iz pogona.

Proces tretmana ne uklanja tricijum, radioaktivni izotop vodonika, ali je japanska vlada izvestila da bi njegov nivo u ispuštenoj vodi bio oko 190 bekerela po litru, što je znatno ispod onoga što Svetska zdravstvena organizacija smatra bezbednim.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odobrila je japanski plan prošlog meseca, navodeći da bi efekat tricijuma na životnu sredinu bio „ zanemarljiv".

Ipak, u regionu ostaje zabrinutost zbog mogućih posledica. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin osudio je japansku odluku u utorak, nazvavši je „ekstremno sebičnom i neodgovornom".

Nakon što je potvrđeno objavljivanje, Peking je zabranio japansku morsku hranu ulovljenu u i oko prefekture Fukušima. Slična ograničenja uvoza već su bila na snazi u Južnoj Koreji. Seul je rekao da će oni ostati na snazi, uprkos tome što garantuju za bezbednost japanskog kursa akcije.

Grinpis je optužio Tokio za „namerno zagađenje Tihog okeana" i odbacio tvrdnju da je voda trebalo da bude puštena iz upotrebe. Opcija da se zadrži bila bi bolja, saopštila je ekološka grupa.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija