• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/jutarnji.hr

25.08.2023

15:26

Ovo promiče ispod radara! Članica NATO na severu sprema se za najcrnji scenario, ali na nogama je i - Hrvatska!

Pixabay

Vesti

Ovo promiče ispod radara! Članica NATO na severu sprema se za najcrnji scenario, ali na nogama je i - Hrvatska!

Podeli vest

Finska je počela da skladišti veliku količinu opreme i materijala za hitne slučajeve kako bi se pripremila za moguću nuklearnu katastrofu, piše časopis Njuzvik.

Finski projekat „sudnjeg dana“, zanimljivo, finansira se iz budžeta Evropske unije.

Finsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da njihove zalihe "sudnjeg dana" obuhvataju zaštitnu opremu, razne merne instrumente, medicinsku opremu, lekove i vakcine potrebne u vanrednim situacijama koje uključuju hemijske, biološke, radiološke i nuklearne pretnje.

Finska je početkom godine dobila 242 miliona evra iz evropskog budžeta za svoj projekat, nakon što je Janez Lenarčič , komesar Evropske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, rekao da je "ruska invazija na Ukrajinu potvrdila potrebu za jačanjem pripravnosti Evropska unija protiv CBRN pretnji (akronim na engleskom koji označava hemijske, biološke, radiološke i nuklearne pretnje, npr. a.)".

Podsetimo, Finska, zemlja koja sa Rusijom deli granicu od 1.300 kilometara, nedavno je okončala dugu eru neutralnosti i pristupila NATO alijansi. Zbog situacije u Ukrajini sada strahuje od nuklearnog napada.

Menadžer projekta Tarja Rantala kaže da finski projekat nije isključiv - jer će, kaže, slične zalihe biti akumulirane u Francuskoj, Poljskoj i Hrvatskoj - već da je najveći i najambiciozniji. Sve će, tvrdi, biti gotovo sledeće godine.

Projekat je deo Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, koji koordiniše pomoć iz celog sveta, iako daje prioritet evropskim zemljama.

- Uspostavljanje CBRN strateških rezervi ovog obima je još u velikoj meri pilot projekat - rekao je Rantala.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Tenzije na severu! Tri ruska aviona preletela vazdušni prostor Finske i Estonije
Planeta

Tenzije na severu! Tri ruska aviona preletela vazdušni prostor Finske i Estonije

Tri aviona ruskih avio-kompanija, prilikom letova iznad neutralnih voda, zbog vremenskih uslova i oluje, preletela su iznad vazdušnih granica Finske i Estonije, a službe za vazduhoplovnu navigaciju zemalja, u saradnji sa ruskim kolegama, omogućile su bezbedan let ovih letelica, saopšteno je novinarima iz pres-službe „Rosavijacije“.

17.08.2023

13:45

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija