• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.08.2023

14:32

Planovi Zapada propali, Rusija postala još jača! Đuzepe Konte: EU pokazala svu svoju nesposobnost

EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Vesti

Planovi Zapada propali, Rusija postala još jača! Đuzepe Konte: EU pokazala svu svoju nesposobnost

Podeli vest

Nije bilo poraza ruske vojske u Bahmutu, njene jedinice se nisu raspale, niti su se povukle za vreme ukrajinske kontraofanzive, rekao je italijanski političar

Strategija NATO u Ukrajini nije dovela do željenog rezultata, a ekonomske sankcije uvedene Rusiji nisu uništile njenu ekonomiju, izjavio je bivši italijanski premijer Đuzepe Konte.

- Strategija koju je NATO do sada koristio, zasnovana na stalnim vojnim isporukama Ukrajini i logici eskalacije, nije dovela do željenog vojnog poraza Rusije. Sasvim suprotno. Nije bilo poraza ruske vojske u Bahmutu (Artjomovsk). Njene jedinice se nisu raspale, niti su se povukle u toku ukrajinske kontraofanzive - napisao je političar na Fejsbuku.

Kako je Konte priznao, ni ekonomske sankcije uvedene Rusiji "nisu dovele do njenog bankrota i nisu potkopale ekonomiju te zemlje".

Do unutrašnje destabilizacije u Rusiji kojoj se Zapad nadao nije došlo, a liderstvo ruskog predsednika Vladimira Putina je ojačalo zajedno sa unutrašnjim konsenzusom, kazao je Konete.

Foto: EPA

Lideri BRIKS-a

- Izolacija Rusije nikako nije postala realnost. Naprotiv. Upravo je završen 15. samit grupe BRIKS, na čelu sa Rusijom i Kinom, sa specifičnom perspektivom njenog daljeg širenja 2024. godine, koja će pokriti 45 odsto svetskog stanovništva i 38,2 odsto svetskog BDP-a - naglasio je.

Sukob u Ukrajini je otkrio nesposobnost Evropske unije da razvije efikasnu zajedničku strategiju i ostvari nezavisno političko i ekonomsko rukovodstvo, objasnio je Konte, još jednom ističući podređenost evropskih lidera Sjedinjenim Državama.

Konte u ime opozicionog Pokreta Pet zvezdica već duže vreme oštro kritikuje politiku italijanske vlade koja je usmerena na slanje vojne podrške Ukrajini i protivi se novim isporukama oružja Kijevu, jer, kako tvrdi, to dovodi do eskalacije sukoba.

Pre nedelju dana, govoreći na javnom događaju u južnoj Italiji, bivši premijer je rekao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne može sam da odlučuje pod kojim uslovima treba da se reši sukob u Ukrajini.

Odbijanje pregovora je, prema njegovim rečima, strateška greška zbog koje bi moglo da dođe do upotrebe nuklearnog oružja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija