• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.08.2023

13:50

Bivši predsednik Francuske ide u zatvor?! Sarkozi optužen zbog korupcije: 50 miliona evra primio od Gadafija čiju je zemlju posle bombardovao!

EPA

Vesti

Bivši predsednik Francuske ide u zatvor?! Sarkozi optužen zbog korupcije: 50 miliona evra primio od Gadafija čiju je zemlju posle bombardovao!

Podeli vest

Sarkoziju (68), i dvanaestoro drugih ljudi, uključujući tri bivša ministra, biće suđeno. Ovaj slučaj je najveći od višestrukih istraga o korupciji u koje je umešan bivši predsednik Francuske.

Bivšem francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju biće suđeno zbog optužbi da je njegova predizborna kampanja 2007. dobila 50 miliona evra nelegalnog finansiranja od strane libijske vlade pod njenim pokojnim libijskim predsednikom Moamerom Gadafijem, piše Daily Mail.

Sarkoziju (68) i još dvanaestoro drugih ljudi će se suditi 2025. godine, najavio je nacionalni finansijski tužilac Žan-Fransoa Boner nakon zatvaranja decenijske istrage o finansiranju.

Ovaj slučaj je najveća od višestrukih istraga o korupciji u koje je uključen desničarski političar. On je optužen u još dva predmeta, ali u svim negira bilo kakvu nepravdu.

U predmetu ''Libija'', optužen je za nezakonito finansiranje kampanje, proneveru i pasivnu korupciju.

Suđenje bivšem predsedniku, koji je tu funkciju obavljao od 2007. do 2012. godine, trajaće od januara do aprila 2025. Među desetinama drugih kojima se takođe sudi su i tri njegova bivša ministra.

Gadafi navodno tajno dao Sarkoziju 50 miliona evra

Sarkozi je pod istragom u slučaju Libija od 2013. Istražitelji su ispitali tvrdnje da je Gadafijev režim tajno dao Sarkoziju 50 miliona evra za njegovu pobedničku kampanju 2007. godine.

Suma bi bila više nego dvostruko veća od zakonskog ograničenja finansiranja kampanje u to vreme i prekršila bi francuske propise o finansiranju kampanje iz inostrantsva.

Sarkozi bi mogao da se suoči sa do 10 godina zatvora ako bude proglašen krivim nakon suđenja u tom slučaju.

Među dvanaestoro drugih koji su optuženi u ovom predmetu su Sarkozijeva bivša desna ruka Klod Geant, njegov tadašnji šef odeljenja za finansiranje kampanje Erik Vert i bivši ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefo.

Aferu razotkrio francusko-libanski biznismen Takiedin

Istraga je dobila na snazi kada je francusko-libanski biznismen Ziad Takiedin rekao za novinski sajt Mediapart 2016. da je ''Sarkoziju i njegovom bivšem šefu kabineta isporučio kofere iz Libije u kojima je bilo pet miliona evra u gotovini''.

Takiedin je kasnije promenio iskaz i Sarkozi je tražio da se istraga zatvori.

Nakon što je postao predsednik 2007. godine, Sarkozi je kasnije te godine dočekao Gadafija u Francuskoj uz visoke počasti.

Sarkozi je zatim stavio Francusku na čelo vazdušnih udara koje je predvodio NATO, a koji je pomogao pobunjenicima da sruše Gadafijevu vladu 2011.

U drugom, nepovezanom predmetu, Sarkozi je osuđen na godinu dana kućnog pritvora zbog nezakonitog finansiranja kampanje za njegovu neuspešnu kandidaturu za reizbor 2012. godine. On je na slobodi dok se čeka da protekne rok za žalbu.

Sarkozi u drugom predmetu proglašen krivim za korupciju, na godinu dana osuđrn na ''nanogicu''

Sarkozi je takođe proglašen krivim za korupciju i trgovinu uticajem u drugom predmetu i osuđen na godinu dana kućnog pritvora na suđenju u maju ove godine. Predmet je prosleđen najvišem francuskom sudu na dalje psotupanje, koji je ukinuo kaznu.

Uprkos optužbama, Sarkozi i dalje ostaje donekle popularna ličnost u Francuskoj.

Dok je podrška njegovoj bivšoj političkoj grupaciji ''Republikanci'' uveliko oslabila pred Makronovom centralnom alijansom, nasleđe bivšeg predsednika je i dalje evidento u sadašnjoj vladi.

Ovaj 68-godišnjak je podržao Makrona na prošlim izborima i mnogi od njegovih bivših štićenika trenutno imaju ministarske funkcije.

Sarkozijev konzervativni prethodnik, pokojni Žak Širak, proglašen je krivim za korupciju 2011. godine, četiri godine nakon što je napustio funkciju.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija