• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.08.2023

06:15

On će voditi Putinov 'Vagner'! Zapadne obaveštajne službe spekulišu o novom vođi 'muzičara'

Reuters

Vesti

On će voditi Putinov 'Vagner'! Zapadne obaveštajne službe spekulišu o novom vođi 'muzičara'

Podeli vest

General-major Andrej Averjanov, šef jedinice za tajne operacije ruske vojne obaveštajne službe (GRU), mogao bi da preuzme plaćeničku vojsku "Vagner" posle smrti Jevgenija Prigožina.

Prema zapadnim obaveštajnim podacima, ruski predsednik Vladimir Putin ima plan da prekine sve veze "vagnerovaca" i Prigožina, te da njegove borce stavi pod vojnu kontrolu.

Dežurni krivac

Britanski obaveštajci, naime, imaju podatke da je Putin izabrao Averjanova da predvodi "Vagner" nakon što je pripadnicima te grupe naložio da potpišu ugovor sa ruskim ministarstvom odbrane, ukoliko žele da se bave bilo kakvim vojnim aktivnostima. 

- Averjanov je viđen prošlog meseca na samitu Rusija-Afrika, gde se predstavio afričkim liderima. On bi trebalo da preuzme mrežu "Vagnera" u Africi - prenose britanski mediji saznanja svojih obaveštajaca.  

Prema njihovim navodima, Putinov plan je da suzbije uticaj "Vagnera" i Prigožina u Africi, te da "muzičare" zameni privatnom kompanijom na čelu sa Averjanovim, koju kontroliše GRU. 

Kad je reč o samom Averjanovu, britanske obaveštajne službe, navodno, imaju informacije da je on čak odgovoran i za smrt Prigožina. Averjanov je, prema saznanjima Britanaca, osmislio celu operaciju likvidacije šefa "Vagnera" u avionskoj nesreći, i to prema Putinovom nalogu. Iako je Moskva to oštro demantovala, britanski obaveštajci ne odustaju od te teorije. 

Foto: Ilustracija

 

Britanci Averjanova krive i za događaje u inostranstvu, za koje misle da iza njih stoji Rusija. Kažu da on predvodi jedinicu 29155 GRU, koja izvršava operacije u svetu po nalogu Vladimira Putina. Britanci su ga tako označili kao organizatora pokušaja trovanja bivšeg dvostrukog rusko-britanskog agenta Sergeja Skripalja u Solsberiju 2018. Tada su Sergej i njegova ćerka Julija, navodno, otrovani nervnim agensom "novičokom", koji je napravljen u bivšem Sovjetskom Savezu. Takođe, Averjanova optužuju i za navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016, za koji se ispostavilo da je bio lažan, kao i za navodnu kampanju destabilizacije Moldavije i trovanje bugarskog trgovca oružjem Emilijana Gebreva 2015. godine.

Moćna služba

Inače, GRU - Glavni direktorat generalštaba oružanih snaga Ruske Federacije, jeste služba koja je nastala 1992, nakon raspada SSSR. Zadužena je za tajne operacije specijalnih snaga, špijuniranje, sajber-napade i destabilizaciju neprijatelja. Za razliku od drugih obaveštajnih službi u Rusiji, poput Federalne službe bezbednosti (FSB) i Spoljne obaveštajne službe (SVR), koje odgovaraju direktno predsedniku države, GRU odgovara ministru odbrane i načelniku generalštaba ruske vojske. Agencija se nalazi u sedištu pod nazivom "Akvarijum" u vazdušnoj bazi u blizini Moskve. Ima šest puta više agenata u stranim zemljama nego SVR. 

Podsetimo, privatni avion "embrejer legasi 600", u kojem su se nalazili Prigožin i još šest putnika, kao i tri člana posade, u sredu po podne je poleteo sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo ka Sankt Peterburgu, gde se nalazi sedište kompanije "Vagner". Međutim, ubrzo nakon uzletanja avion je pao kod sela Kuženkino u Tverskoj oblasti na severozapadu Rusije. Sudeći prema snimcima incidenta koji kruže internetom, avion je pao ispuštajući taman dim i eksplodirao je pri udaru u zemlju. To, prema rečima eksperata, odgovara teoriji da je u njemu bila postavljena bomba.  

I oni su kandidati da naslede Prigožina

Foto: Informer DN/Printskrin

 

 

Vojni analitičari iz Rusije tvrde da za Prigožinovog naslednika ima još kandidata. Jedan od njih je Andrej Trošev, čije je ratno ime Sedoj, što u prevodu znači Sedi. Reč je o penzionisanom pukovniku i veteranu ratova u Avganistanu i Čečeniji i višestruko odlikovanom oficiru ruske vojske.

Ozbiljni kandidati su i Aleksandar Kuznjecov, koji je završio visoke vojne škole, ali i Andrej Bogatov, čiji je nadimak Brođaga, što u prevodu znači Skitnica. Naslednik Prigožina mogao bi biti i jedini preživeli komandant "Vagnera" Anton Jelizarov (42), ali pitanje je da li Putin želi čoveka koji je bio slepo odan Prigožinu na čelu plaćeničke vojske.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija