• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Prototema

28.08.2023

22:35

Temperatura pala za 30 stepeni! Posle toplotnog talasa Švajcarsku pogodile obilne kiše i sneg (VIDEO)

printscren

Vesti

Temperatura pala za 30 stepeni! Posle toplotnog talasa Švajcarsku pogodile obilne kiše i sneg (VIDEO)

Podeli vest

Posle toplotnog talasa, Švajcarska je sada suočena sa obilnim kišama koje su izazvale poplave i klizišta, dok je u višim delovima zemlje pao sneg. U poznatom zimovalištu Cermat, na nadmorskoj visini od 1.638 metara pao je sneg.

– Temperatura je impresivno opala, u roku od četiri dana. U četvrtak je termometar stanice pokazivao 31,2 stepena. Danas u 11.15 bilo je 0,5, saopštila je meteorološka služba MeteoSvise na platformi X (ranije Tviter).

Mnogi planinski prelazi u Alpima, poput Gotarda i Zimblona, ostali su danas zatvoreni, zbog kiše koja je počela u petak uveče i izazvala bujice blata. Željeznički saobraćaj je u pojedinim područjima otkazan zbog odrona.

Reka Rajna se izlila u dolini kroz koju protiče u Švajcarskoj, ali za sada nema opasnosti po stambena naselja, prenela je švajcarska novinska agencija Kiston-ATS.

Obilne kiše se dešavaju i u oblastima u kojima se govori italijanski jezik u Švajcarskoj, posebno u kantonu Tičino. Kiša će nastaviti da pada i sutra, navodi meteorološka služba. U planinama će ponovo padati sneg, ali to nije dovoljno da se spasu švajcarski glečeri.

Švajcarska i njen ekosistem su posebno pogođeni klimatskim promenama. Situacija u glečerima je opisana kao dramatična, jer su između 2021. i 2022. godine izgubili šest odsto svoje zapremine.

Podsetimo, nevreme je danas zahvatilo Italiju, Sloveniju i Hrvatsku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija