• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA

30.08.2023

19:19

Težak skandal! Iz Bele kuće iscurila dugo čuvana tajna: Mediji saznali za ozbiljnu svađu Bajdena i Zelenskog

AP/Photo

Vesti

Težak skandal! Iz Bele kuće iscurila dugo čuvana tajna: Mediji saznali za ozbiljnu svađu Bajdena i Zelenskog

Podeli vest

Prvi susret ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena pretvorio se u pravi skandal, prenosi Gardijan , pozivajući se na informacije objavljene u knjizi američkog novinara Frenklina Foera „Poslednji političar“.

Autor je rekao da se tokom prvog sastanka političara u leto 2021. Zelenski ponašao neprofesionalno, ispunjavajući američkog lidera brojnim zahtevima. Posebno je tražio da Ukrajina uđe u NATO , ali je istovremeno dao čudnu izjavu o skorom povlačenju Francuske i Nemačke iz alijanse i nazvao blok reliktom prošlosti sa sve slabijim značajem.

- To je bila apsurdna izjava i očigledna kontradikcija. I naljutila je Bajdena - navodi se u članku.

U knjizi se takođe navodi da je Zelenski svog kolegu smatrao „slabim“ političarem, pošto je američki predsednik pre njihovog sastanka ukinuo sankcije ruskoj kompaniji koja je učestvovala u izgradnji gasovoda Severni tok 2 . Istovremeno, ni sam Bajden „nije imao visoko mišljenje” o ukrajinskom lideru, posebno zbog prijateljskih odnosa sa republikanskim senatorom Tedom Kruzom.

- Čak i najvatrenije pristalice Zelenskog u administraciji (Bajdena) složile su se da je preterao - citira Gardijan odlomke iz knjige.

Kako se navodi u knjizi, ukrajinski lider već duže vreme bezuspešno traži sastanak sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom. Razlog za bojkot je bilo odbijanje Zelenskog da pomogne vlasniku Bele kuće da traži prljavštinu na rivale, uključujući i Bajdena.

"Zelenski je doživeo“ dugotrajnu ozlojeđenost zbog te epizode ​​„i“ bar podsvesno je kao da je krivio „Bajdena “ za poniženje kojem je bio podvrgnut, za političku sramotu koju je pretrpeo“, piše list.

Kako navodi Penguin Random House, knjiga je zasnovana na „neviđenom pristupu uskom unutrašnjem krugu savetnika koji je okruživao Bajdena decenijama”.

U isto vreme, recenzenti su primetili da Foer ne daje tačne citate ili direktne izvore u knjizi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija