• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.09.2023

00:30

Napadi riba na ljude postali svakodnevica, a nisu ajkule! Eksperti upozoravaju: Apetit im je sve veći, ovo nikako ne činite pre ulaska u more!

Printscreen/Youtube/Nature Footage

Vesti

Napadi riba na ljude postali svakodnevica, a nisu ajkule! Eksperti upozoravaju: Apetit im je sve veći, ovo nikako ne činite pre ulaska u more!

Podeli vest

Ni plivanje u moru nije više bezazleno kao nekada.

Nimalo nije prijatno kada vas domaćini na godišnjem odmoru, koji ste planirali da provedete plivajući i roneći, upozore da to možda nije najpametnija ideja. Odnosno, da samo vi uživate u moru, ali da to više nije onako bezazleno kao nekada, piše Daily Mail.

Napadi postali svakodnevica

Nažalost, to je postala svakodnevica turističkih poslenika u španskoj opštini Benidorm, koji svojim turistima moraju da objašnjavaju da su ribe počele da napadaju ljude. Svakog dana više od 15 ljudi potraži hitnu medicinsku pomoć jer su ih napale ribe - i to ne neke velike i opasne, već male, poput crnorepke ili orade.

Privlače ih, kažu stručnjaci, neravnine na koži, poput ranica, bradavica ili mladeža. Međutim, nekad se ne radi o tome, nego jednostavno gricnu ljude po rukama, nogama ili leđima. Stručnjaci kažu da je zbog vrlo toplog vremena temperatura mora mnogo viša od normalne, što je ubrzalo metabolizam riba i pojačalo njihov apetit. Očigledno je da ljude vide kao izvor hrane, pa kreću na njih.

Ne ulazite u more s nakitom

Institut za obalsku ekologiju svestan je ovog fenomena već nekoliko godina, jer je on još sredinom avgusta 2017. prijavljen službi za spašavanje i prvu pomoć Alikantea. Ipak, ne znaju šta da preduzmu osim što pozivaju kupače na oprez i mole ih da, između ostalog, ne ulaze u more s nakitom, jer on sija, a to bi moglo da privuče brojne druge ribe, pored napred navedenih, da napadnu.

''Oblada melanura'' ovog leta najagresivnija vrsta

''Oblada melanura'' naučno je ime najagresivnije vrste ovoga leta. Ona se sve češće viđa kod ostrvceta Tabarka, gde ih hrane turisti. Obično se ova vrsta držala dalje od obale, ali ove godine su se preselile bliže.

- Reč je o ribi naviknutoj na hranjenje. Priviknute su na ljude, ne beže i kljucaju ranice - rekao je portparol španskog Odeljenja za morske vrste.

Druga španska letovališta takođe su prijavila slične napade prethodnih godina, uključujući one širom rivijere Kosta Brava i u Kataloniji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija