• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.09.2023

17:56

Vagnerovcima nacrtana meta na čelu! Britanci spremili nacrt kako da unište plaćenike: Ovako će sve funkcionisati

Shutterstock

Vesti

Vagnerovcima nacrtana meta na čelu! Britanci spremili nacrt kako da unište plaćenike: Ovako će sve funkcionisati

Podeli vest

Ujedinjeno Kraljevstvo bi uskoro moglo da smatra plaćeničku grupu "Vagner" grupe terorističkom grupom, što bi činilo članstvo, pridruživanje ili podržavanje organizacije protivno zakonu, prema izveštajima.

Bi-Bi-Si je izvestio da će nacrt naloga koji treba da bude iznet parlamentu omogućiti da Vagnerova imovina bude zaplenjena i kategorisana kao imovina terorista.

U julu su britanski zakonodavci rekli da bi Velika Britanija trebalo da pooštri svoj pristup Vagner grupi nakon što je pobuna u junu učinila plaćeničku organizaciju ranjivom, preneo je Rojters.

Komitet za spoljne poslove tražio je ciljanije sankcije na mreži entiteta grupe, dodajući da bi Britanija trebalo da grupa bude označena kao teroristička organizacija i zabranjena.

Bi-Bi-Si je izvestio da je Suela Braverman, ministarka unutrašnjih poslova, opisala Vagnera kao „nasilnog i destruktivnog”, dodajući da je to „vojno oruđe Rusije Vladamira Putina”.

Foto: EPA

Jevgenij Prigožin na Vagnerovoj zastavi

Ona je takođe rekla da rad organizacije u Africi i Ukrajini predstavlja „pretnju globalnoj bezbednosti“, a njene kontinuirane „destabilizujuće“ aktivnosti služe samo političkim ciljevima Kremlja.

- Oni su teroristi, jasni i jednostavni – i ovaj nalog o zabrani to jasno pokazuje u zakonu Ujedinjenog Kraljevstva - rekla je ona.

Fok Nevs Digital bi odmah mogao da kontaktira Bravermana po tom pitanju.

Prema Zakonu o terorizmu iz 2000., ministar unutrašnjih poslova, Braverman, je ovlašćen da zabrani ili osudi organizaciju ako postoji zabrinutost da je grupa povezana sa terorizmom.

Pritom bi podržavanje grupe na bilo koji način postalo krivično delo koje bi rezultiralo kaznom do 14 godina zatvora i novčanom kaznom do 5.000 funti ili 6.200 dolara.

Vagnerov vođa, Jevgenij Prigožin, poginuo je u avionskoj nesreći u blizini sela Kuženkino, nedaleko od Moskve, 23. avgusta, na letu iz Moskve za Sankt Peterburg u Rusiji.

Foto: Reuters

Pripadnik Vangera pali sveću poginulom Prigožinu

Osnivač Vagnera je dugo imao koristi od Putinovog moćnog pokroviteljstva, uključujući i dok je izgradio privatnu vojsku koja se borila za ruske interese u inostranstvu i učestvovala u nekim od najsmrtonosnijih bitaka rata u Ukrajini.

Prigožin je predvodio kratkotrajnu pobunu ranije ove godine koja je predstavljala najozbiljniju pretnju predsedniku Vladimiru Putinu tokom 23-godišnje vladavine ruskog lidera.

U junu se Bajdenova administracija nanišala na ozloglašenu plaćeničku organizaciju optuženu za kršenje ljudskih prava u koordinaciji sa određenim vojnim entitetima u mestima kao što su Mali i Centralnoafrička Republika (CAR), što je dovelo do toga da Stejt department deluje putem međunarodnih sankcija.

Državni sekretar Antoni Blinken rekao je da su smrt i razaranje usledili za Vagnerovim tragom svuda gde je delovao, a SAD će nastaviti da preduzimaju radnje kako bi grupa pozvala na odgovornost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ratko

pre 7 meseci

STOKA BRITANSKA NACISTICKA NADAM SE DA CETE SVI BRITANCI POCRKATI DACE BOG!!!!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija