• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.09.2023

14:00

(VIDEO) Počelo je! Ceo svet gleda rat Rusije i Ukrajine u Hagu, pljušte optužbe za najstrašnije zločine!

Tanjug/AP/EPA

Vesti

(VIDEO) Počelo je! Ceo svet gleda rat Rusije i Ukrajine u Hagu, pljušte optužbe za najstrašnije zločine!

Podeli vest

Rusija je danas zatražila od Međunarodnog suda pravde (IJC) u Hagu da zbog nenadležnosti i "zloupotrebe procesa" odbaci postupak koji je Ukrajina pred tim tribunalom pokrenula zbog navodne ruske zloupotrebe Konvencije o genocidu.

Šef moskovskog pravnog tima pri Međunarodnom sudu pravde, Genadij Kuzmin, rekao je pred većem od 16 sudija da je slučaj Ukrajine "beznadežno pogrešan i u suprotnosti sa dugogodišnjom sudskom praksom ovog suda", preneo je AP.

U uvodnom govoru, Kuzmin je ponovio ruske tvrdnje o neonacistima u Kijevu i povukao paralele između ruskog napada na Ukrajinu i vazdušnih napada NATO na Srbiju 1999. godine.

- Ukrajina ne optužuje Rusiju da je počinila genocid. Ukrajina, takođe, ne optužuje Rusiju da nije sprečila ili kaznila genocid. Naprotiv, Ukrajina insistira na tome da se genocid nije dogodio - dodao je Kuzmin, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, samo to je dovoljno da se slučaj odbaci.

- Jer prema sudskoj praksi, ako nije bilo genocida, ne može biti kršenja Konvencije o genocidu - istakao je on.

Ukrajina je pokrenula slučaj samo nekoliko dana nakon ruskog napada koji je počeo 24. februara prošle godine.

Kijev tvrdi da Rusija zloupotrebljava međunarodno pravo kada tvrdi da je napad bio opravdan kako bi sprečila navodni genocid na istoku Ukrajine u regionima Luganska i Donjecka.
Ruski zvaničnici i dalje optužuju Ukrajinu da je počinila genocid.

Rusija je danas ponovila navode da je rusofobični i neonacistički režim u Kijevu koristio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koju su obe zemlje ratifikovale, kao izgovor da se slučaj nađe pred sudom.

Rusija želi da se slučaj odbaci i navodi da sud nije nadležan.

Ročišta koja će trajati do 27. septembra neće ulaziti u meritum slučaja i umesto toga su fokusirani na pravne argumente o nadležnosti.

Sudskom veću međunarodnih sudija verovatno će biti potrebne nedelje ili meseci da donese odluku o tome da li se slučaj može nastaviti.

Ako se to dogodi, do konačne presude će verovatno biti potrebno da prođu godine.                

Međunarodni sud pravde (ICJ) razmatra sporove između nacija u vezi sa pravnim pitanjima, za razliku od Međunarodnog krivičnog suda (ICC), takođe, sa sedištem u Hagu, koji pojedince smatra krivično odgovornim za krivična dela uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. 
ICC je izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina za navodne ratne zločine, optužujući ga za odgovornost za otmicu ukrajinske dece.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17