• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.09.2023

14:41

Šokantno priznanje Berlina! Zelenski će poludeti, Berbokova izašla i rekla istinu!

Reuters

Vesti

Šokantno priznanje Berlina! Zelenski će poludeti, Berbokova izašla i rekla istinu!

Podeli vest

Neka od oružja koje je Berlin dao Kijevu da pomogne u borbi protiv Rusije bilo je ili u lošem stanju ili je zastarelo, priznala je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

 

Berbok priznala velike tehničke probleme sa oružjem za Ukrajinu

U intervjuu za Si-En-En objavljenom u ponedeljak, Berbok je priznala velike tehničke probleme sa oružjem koje se isporučuje Ukrajini, priznajući da su napori da se Kijevu obezbedi oružje otežani kašnjenjima.

Berbok je istakla da Ukrajina neće imati koristi od obećanja da će isporučiti oružje koje ostaje neispunjeno, ili pošiljke neispravne vojne opreme.

- Neki od naših sistema su zaista staromodni... A, mi smo na početku rekli da neki ne funkcionišu - rekla je ona, objašnjavajući da je to zbog činjenice da Nemačka nije učestvovala u velikom ratu decenijama.

- Kada nešto isporučimo, to mora da funkcioniše na terenu - naglasila je ona i dodala da je to razlog zašto Nemačka Ukrajini nije obezbedila rakete Taurus dugog dometa koje je opisala kao izuzetno sofisticirane.

- Ovo je najnovija stvar (koju imamo), tako da moramo biti jasni u svakom detalju, kako to funkcioniše, ko zapravo može da upravlja njime. Da, potrebno je neko vreme... ali kada ga isporučimo, mora da funkcioniše - napomenula je ona, dodajući da se ista razmatranja odnose i na neka druga naoružanja nemačke proizvodnje.

Foto: Reuters

Analena Berbok

 

Kijev želi rakete Taurus, Berlin okleva zbog moguće velike eskalacije 

Ukrajinci već nekoliko meseci traže rakete Taurus, koje imaju domet od oko 500 kilometara i mogu da nose bojevu glavu od 500 kilograma. Međutim, uprkos medijskim izveštajima da Berlin postavlja temelje za pošiljke, Berbok je ranije ovog meseca upozorila da isporuka neće doći u bliskoj budućnosti jer „svaki detalj mora da se razradi unapred“.

Nemačka takođe nije bila voljna da isporuči rakete zbog zabrinutosti da bi velika eskalacija mogla biti pokrenuta ako bi ih Kijev upotrebio za udar duboko u Rusiju.

Prošle nedelje Špigl je izvestio, pozivajući se na izvore, da je Ukrajina odbila da prihvati deset zastarelih tenkova Leopard 1 zbog njihovog lošeg mehaničkog stanja. Ukrajinski zvaničnici su navodno rekli Nemcima da oklop koji je stigao u Poljsku treba da se popravi pre nego što bude raspoređen na liniju fronta, ali da nema ni osoblja za održavanje ni rezervnih delova za to.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne isporučuje Ukrajini oružje, tvrdeći da će samo produžiti sukob bez promene njegovog krajnjeg ishoda.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija