• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.09.2023

17:28

Severna Koreja deportovala američkog vojnika! Trevis King prebačen u američki pritvor

Shutterstock/youtube.com

Vesti

Severna Koreja deportovala američkog vojnika! Trevis King prebačen u američki pritvor

Podeli vest

Američki vojnik Trevis King je u američkom pritvoru nakon što je proteran iz Severne Koreje, saopštili su zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si.

King, 23-godišnji specijalista za obaveštajne službe, ilegalno je prešao u Severnu Koreju u julu. Severnokorejski mediji navode da je pobegao zbog "nehumanog postupanja" i rasizma u američkoj vojsci.

Njegovo stanje i detalji njegovog zatočeništva u Severnoj Koreji nisu poznati.

Pjongjang je odlučio da ga deportuje

Severnokorejska državna novinska agencija saopštila je ranije u sredu da je Pjongjang odlučio da "deportuje" Kinga, ali nije iznela detalje.

King je u vojsci SAD od januara 2021. godine, a u Južnu Koreju je došao kao deo rotacije jedinica.

Pre ulaska u Severnu Koreju, King je proveo dva meseca u južnokorejskom pritvoru pod optužbom za napad i pušten je 10. jula.

On je trebalo da se vrati u SAD zbog disciplinskog postupka, ali je uspeo da napusti aerodrom i pridruži se obilasku strogo čuvane demilitarizovane zone (DMZ) između dve Koreje.

Porodica: Njegovo mentalno zdravlje je narušeno
Nije poznato da li će King biti optužen za dodatne optužbe zbog njegove odluke da uđe u Severnu Koreju.

Američki državni sekretar, Bela kuća i Ministarstvo odbrane tek treba da komentarišu slučaj.

Portparol porodice King rekao je da se u ovom trenutku "ne očekuje nikakav suštinski komentar", preneo je Rojters.

Kingova porodica je ranije rekla američkim medijima da je King bio diskriminisan dok je služio vojsku i da je njegovo mentalno zdravlje narušeno dok je bio zatočen u Južnoj Koreji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija