• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.09.2023

18:49

Putinu okreće leđa još jedan veliki saveznik!? Ruski predsednik kipti od besa: Pa zar on?

Shutterstock

Vesti

Putinu okreće leđa još jedan veliki saveznik!? Ruski predsednik kipti od besa: Pa zar on?

Podeli vest

Putin bi mogao da ima problema sa Kadirovim, a to znači i potencijalne probleme sa popunjavanjem ruskih borbenih redova u ratu u Ukrajini, zaključak je niza stranih medija nakon najnovijih informacija prema kojima je bivši veliki saveznik ruskog predsednika, čečenski lider, otvoreno prkosi Kremlju, piše Jutarnji list.

Naime, prema pisanju stranih medija, Kadirov se protivio navodima u novim udžbenicima koji su stigli iz Moskve za korišćenje u čečenskim školama, prema kojima je Staljin tokom Drugog svetskog rata deportovao Čečene i druge ruske manjine sa Kavkaza jer su sarađivali sa nacistima.

U udžbenicima za ruske školarce se navodi da su deportovani kao kolaboracionisti, iako istoričari tvrde da su „neke grupe u regionu“ podržavale nacističku Nemačku, ali nisu bile brojne i nisu bile uticajne. Autori udžbenika barem priznaju da su prisilne deportacije bile nepravedne, ali takav školski materijal razbesneo je Kadirova.

Autor knjige je bivši ruski ministar kulture Vladimir Medinski, Putinov pomoćnik, a u sadržaju u kome se pominje navodno je umeo i ruski predsednik, navodi Njujork tajms.

Pod naslovom „Pomagači i okupatori“, knjiga opisuje kako je saradnja sa nacistima bila razlog zašto je sovjetski vođa Staljin 1943. i 1944. deportovao oko 600.000 Čečena, Inguša, Balkarca i Karačajevaca u Sibir i Centralnu Aziju. Hiljade prognanika umrlo je na putu ili po dolasku u Sibir.

Prema pisanju Tajmsa, Kadirov je naredio da se zaplene primerci knjige, a izvor informacija bio je Magomed Daudov, predsednik čečenskog parlamenta. Daudov je kasnije obrisao objavu na Instagramu.

Foto: Tanjug/AP

Kadirov

HAPŠENJE I TRANSPORT

Ali Totorkulov, predsednik Ruskog kongresa naroda Kavkaza, rekao je da će njegova organizacija pokušati da zabrani udžbenik. Inače, ovo je materijal za 16-godišnjake.

Kadirov je ranije izazvao pravu buru kada je objavio snimak premlaćivanja na kojem, kako je sam naveo, njegov najmlađi sin, petnaestogodišnjak, bije mladog Ukrajinca zbog spaljivanja Kurana. Kako se navodi u obrazloženju, Kadirov sin tuče 19-godišnjeg Nikitu Žuravela, koji je u maju uhapšen zbog paljenja knjige ispred džamije u Volgogradu. Žuravel je uhapšen i prevezen u pretežno muslimansku Čečeniju da mu se tamo sudi.

Posle objavljivanja tog snimka iz Rusije su se čule osude. Predstavnik Dume Jevgenij Popov izjavio je da postoji sud za kažnjavanje mladića. Isto je rekao i Vladislav Davankov, potpredsednik Dume.

Međutim, Kadirov je poslednja osoba koja bi videla bilo šta loše u tome da tuče mladića. Naime, njegov sin Adam se već duže vreme bavi borilačkim sportovima, a bolji poznavaoci ističu da za mladića ne važe ista pravila kao za druge, uključujući i sportski kodeks ponašanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija