• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/beta

01.10.2023

13:06

Haos u Jerevanu! Besne izbeglice rešene da se osvete Pašinjanu, situacija izmiče kontroli!

EPA/Tanjug/AP

Vesti

Haos u Jerevanu! Besne izbeglice rešene da se osvete Pašinjanu, situacija izmiče kontroli!

Podeli vest

Brojne izbeglice pristiže u Jermeniju, ulice Jerevana su preplavljene protestantima koji traže smenu premijera, a zemlja se suočava s mnogim izazovima nakon što se našla u jednoj od najtežih političkih kriza posle sticanja nezavisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza

Poslednji događaji dolaze nakon što je Azerbejdžan izvršio munjevitu vojnu akciju u Nagorno Karabahu, većinski etničkom jermenskom regionu koji je postojao tri decenije bez međunarodnog priznanja, piše AP.

Foto: Reuters

 

Izmorene azerbejdžanskom blokadom i brojčano nadjačane vojskom koju je podržala Turska, separatističke snage u regionu su kapitulirale za 24 sata, a njihovi politički lideri izjavili su da će raspustiti svoju vladu do kraja godine.

To je izazvalo masovni egzodus etničkih Jermena koji ne žele da žive pod vlašću Azerbejdžana. Do sada je preko 80 odsto od 120.000 stanovnika regiona izbeglo u Jermeniju.

Besni i ogorčeni zbog gubitka domovine, oni će verovatno podržati svakodnevne proteste protiv premijera Nikola Pašinjana, kojeg opozicija okrivljuje za neuspeh u odbrani Nagorno Karabaha.

Pašinjan je optužio ruske mirovne snage da nisu sprečile napade Azerbejdžana. Kremlj, s druge strane, prebacuje krivicu na Pašinjana, optužujući ga za ;ubrzavanje pada Nagorno Karabaha priznavanjem suvereniteta Azerbejdžana nad tim regionom i narušavanjem odnosa Jermenije sa Rusijom okretanjem Zapadu.

Foto: Printskrin

 

Ostaje nejasno da li će Pašinjan izvući Jermeniju iz Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti, grupe nekoliko bivših sovjetskih država predvođenih Rusijom. Jermenija takođe na svojoj teritoriji ima rusku vojnu bazu, a ruski graničari pomažu u obezbeđivanju na granici Jermenije sa Turskom.

Uprkos pozivima Zapada da Azerbejdžan poštuje suverenitet Jermenije, kao i apelom Irana, koji je takođe upozorio Azerbejdžan da ne koristi silu, i dalje su velike tenzije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija