• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.10.2023

19:03

(VIDEO) Kijev gađao fabriku raketa na ruskoj teritoriji: Dronovi preleteli 300 kilometara, GUR tvrdi da je pogon oštećen!

Printscreen/Youtube

Vesti

(VIDEO) Kijev gađao fabriku raketa na ruskoj teritoriji: Dronovi preleteli 300 kilometara, GUR tvrdi da je pogon oštećen!

Podeli vest

Meta ukrajinskih bespilotnih letelica koje su u nedelju napale Smolensk navodno je bila fabrika koja proizvodi rakete X-59.

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine navodi da su tri od četiri drona pogodila fabriku u Smolensku i nanela "značajnu štetu" proizvodnim pogonima.

- Proces proizvodnje raketa je poremećen - navodi GUR, prenosi Kurir.

Rusija prilikom napada na ciljeve u Ukrajini prema navodima ukrajinske službe najčešće koristi modifikovani projektil Х-59МК2 koji ima domet do 280 km, a od upotrebe takvog naoružanja najviše stradaju Černigovska, Sumska, Harkovska, Dnjepropetrovska, Zaporoška i Hersonska oblast.

Navođena raketa vazduh-zemlja Х-59МК2 je dizajnirana da uništi kopnene i površinske ciljeve pokrivene sistemima PVO. Može biti opremljena i kasetnom municijom i visokoeksplozivnom bojevom glavom. Lansira se iz Su-30, Su-34, Su-35, Su-57, MiG-29 i MiG-35.

Cena jedne rakete je nešto manja od 300.000 evra.

Bespilotne letelice tipa aviona UJ-22, podsetimo, napale su u nedelju oko 10 sati fabriku aviona koja je deo državne korporacije koja proizvodi taktičke rakete. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je pet dronova uništeno sistemima PVO, međutim, nije preciziralo šta je bila meta napada.

Gradonačelnik Smolenska Aleksandar Novikov izjavio je da su sve bespilotne letelice oborene i samo kratko konstatovao da nema žrtava. Novikov je takođe pozvao stanovnike da ne napuštaju svoje domove.

Telegram kanal Astra nezvanično navodi da je jedan dron eksplodirao na krovu radionice kombinata i napravio rupu veličine dva sa dva metra. Drugi dron je pao ispred radionice, a treći se zabio u zid i eksplodirao. Fragmenti letelice udarili su u pistu aerodroma Severni, a oštetili su i prozore stanova u stambenoj zgradi i tržnom centru Кutuzov.

Od ukrajinske granice do Smolenska ima 288 kilometara.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija