• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

03.10.2023

16:02

U Zaporoškoj oblasti pronađena neeksplodirana granata! Ukrajina ima rok do jeseni! Šok snimak iz grotla, Rusi ne ostavljaju žive ovde!

Reuters

Vesti

U Zaporoškoj oblasti pronađena neeksplodirana granata! Ukrajina ima rok do jeseni! Šok snimak iz grotla, Rusi ne ostavljaju žive ovde!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 587. dan

 

Bivši kancelar Šreder ''kažnjen'' zbog odnosa sa Rusijom 

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder sedeo je na proslavi godišnjice ujedinjenja Nemačke u Hamburgu odvojeno od sadašnjeg kancelara Olfa Šolca i predsednika Frank-Valter Štajmajera, a „Bild“ piše da su razlog za to njegove veze sa Rusijom.

Kako se navodi u članku, Šreder je pozvan na proslavu kao bivši kancelar i imajući u vidu taj status organizatori nisu mogli da ga stave u zadnje redove.

Međutim, niko od sadašnjih rukovodilaca državom nije želeo da se nađe u istom kadru sa njim, strahujući zbog štete po sopstveni imidž, pa je tako Šreder dobio mesto na kraju drugog reda.

 

Ruski vojnici otkrili neeksplodiranu granatu u Zaporoškoj oblasti

- Ruski vojnici otkrili su neeksplodiranu granatu strane proizvodnje duž rute posmatrača Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) tokom njihove rotacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se navodi da je granata zaostala nakon novih sistematskih granatiranja sa ukrajinske strane u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearke.

Uprkos tome, ruski vojnici „osigurali su bezbedan prolazak posmatrača misije i njihov prevoz do stanice“.

Prema informacijama Ministarstva, da bi se bezbedno izvršila rotacija misije na ruti od naznačenog prelaza – srušenog mosta kod Kamenskog – od 6 do 19 časova proglašen je prekid vatre, koga se strogo pridržavala ruska vojska.
 

Ruske snage oborile ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Ruska PVO je oborila oko 16,05 ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 

Aktuelnu vojnu i novčanu pomoć Ukrajini ne uzimati zdravo za gotovo

Ako ukrajinska vojska ne postigne značajnije rezultate tokom jesenje kontraofanzive mirovni sporazum biće zaključen po uslovima koji idu u prilog Moskvi, piše portal „Hil“.

Kako se navodi, vojna i finansijska pomoć Kijevu sve više počinje da zavisi od rezultata izbora u zapadnim zemljama, a aktuelnu pomoć ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer nema garancija da će se ona nastaviti u budućnosti.

„Ako podrška Ukrajini bude oslabila tokom 2024. Moskva može da izdejstvuje do mirnog rešavanja sukoba. Međunarodna zajednica mogla bi da izvrši pritisak na Ukrajince da počnu pregovore i potpišu sporazum povoljan po Rusiju… Uzimajući sve to u obzir, Ukrajina mora da dobije rat protiv Rusije tokom ove godine“, zaključuje se u članku.

 

Si-En-En: Stejt department uputio notu Kijevu u neophodnosti sprovođenja antikorupcijske reforme

Američki Stejt department je tokom leta uputio diplomatsku notu Kijevu o neophodnosti da se sprovedu antikorupcijske reforme kako bi ta zemlja dobila finansijsku podršku, objavila je TV Si-En-En pozivajući se na izvore.

U noti je ukazano da je potrebno da se sprovedu reforme u okviru programa MMF.

U poslednjih nekoliko nedelja Kijevu je više puta napomenuto da će ekonomska pomoć SAD biti uslovljena uspesima Kijeva na polju reformi institucija.

 

Kritično! U Kijevu će leteti glave! "Na šefa vojske potegli oružje!" Američki oficir digao uzbunu!

 

Ruska PVO oborila dron avionskog tipa iznad Brjanske oblasti

Ruski PVO sistemi oborili su oko 15 časova ukrajinski dron avionskog tipa iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Putinov poklon za rođendan - oružje sudnjeg dana?! Zapad strepi od 7. oktobra i "letećeg Černobilja"​
 

Rusija slavi Dan vojnih lekara!

- Uloga vojne medicine ne može se preceniti. To su ljudi koji svakog minuta rizikuju svoje živote da bi spasili živote naših vojnika - poruka je iz Rusije na Telegram kanalu "Patriot Z", uz sliku.

Foto: Patriot Z telegram

 

 

(VIDEO) Tulska garda u akciji! Raznose u pravcu Soledara - Ukrajinci od ovoga nemaju odbranu, brzina paljbe 5 metaka u sekundi

 

Ukrajina ima "fore" do jeseni

Ako ukrajinska vojska ne postigne značajnije rezultate tokom jesenje kontraofanzive mirovni sporazum biće zaključen po uslovima koji idu u prilog Moskvi, piše portal „Hil“.

Kako se navodi, vojna i finansijska pomoć Kijevu sve više počinje da zavisi od rezultata izbora u zapadnim zemljama, a aktuelnu pomoć ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer nema garancija da će se ona nastaviti u budućnosti.

- Ako podrška Ukrajini bude oslabila tokom 2024. Moskva može da izdejstvuje do mirnog rešavanja sukoba. Međunarodna zajednica mogla bi da izvrši pritisak na Ukrajince da počnu pregovore i potpišu sporazum povoljan po Rusiju... Uzimajući sve to u obzir, Ukrajina mora da dobije rat protiv Rusije tokom ove godine - zaključuje se u članku.

 

Provokacija Moskvi - SAD su to uradile u preko 200 zemalja!

 

Zelenski posetio položaje na istoku

 

 

Dramatično saopštenje Pentagona! Amerikanci pobesneli, Zelenski ih upropastio - ovo sluti samo na jedno!

 

Kličko: Nisam spreman da umrem za Ukrajinu

Bivši svetski šampion u boksu, Vladimir Kličko, danas gradonačelnik Kijeva, govorio je o ratu u Ukrajini.

Vladimir Kličko, boravio je u Nemačkoj, a tamo je dao intervju za TV stanicu ZDF. Na pitanje zašto nije na frontu, dao je sledeći odgovor.

- Nisam spreman da umrem za zemlju. Spreman sam da živim za nju. Teže je nego umreti - odgovorio je Kličko.

 

 

"Naši geranijumi ih terorisali celu noć" Serija paklenih napada Rusa na glavnim pravcima, Ukrajinci ostaju bez oklopnjaka i vojnika (VIDEO)

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Ruska vojska odbila je tri napada ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu, likvidiravši do 65 vojnika, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

- Na zaporoškom pravcu ruska vojska je izvela napade na ukrajinske snage na području Rabotina, likvidrano je do 90 vojnika i uništena su dva oklopna transportera.

- U pravcu Kupjanska tokom proteklog dana je likvidirano do 60 ukrajinskih vojnika, uništena su i dva tenka, dok su gubici ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu bili više od 120 vojnika.
- Na hersonskom pravcu je likcvidirano do 45 vojnika.

- Na teritoriji fabrike tenkova u Harkovu pogođeni su objekti za remont i obnovu oklopne tehnike oružanih snaga Ukrajine.

- Kod Pavlograda u Dnjepropetrovskoj oblasti uništeni su objekti za proizvodnju čvrstog raketnog goriva i eksplozivnih supstanci.

 

Očaj u Kijevu, ovo je bilo brutalno otreženjenje! Šta je Ukrajina upravo izgubila?!

 

Američka vojska je spremna?

Američka vojska spremna je da isporuči Ukrajini taktičke rakete dugog dometa ATAKMS kada predsednik SAD Džo Bajden da saglasnost, piše agencija "Blumberg", pozivajući se na pomoćnika državnog sekretara za vojsku, zaduženog za nabavku i opremu Daglasa Buša.

 

Pogledajte kako ruske snage kod Soledara raznose ukrajinsko uporište! (VIDEO)

 

 

Šojgu: Nanosimo im ozbiljnu štetu

Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije znatno je oslabila vojni potencijal ukrajinskih snaga i nanela im ozbiljnu štetu, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

- Aktivnim dejstvima naša vojska je znatno oslabila borbeni potencijal protivnika i nanela mu ozbiljnu štetu - rekao je Šojgu na savetovanju s rukovodiocima Oružanih snaga Rusije.

On je dodao da su propali svi pokušaji ukrajinskih snaga da probiju odbranu Oružanih snaga Rusije u području Verbovog i Rabotina na zaporoškom pravcu.

Foto: Reuters

Šojgu o poslednjim aktivnostima vojske

Po rečima Šojgua, ruski vojnici tokom specijalne vojne operacije deluju smelo i odlučno, pokazujući pravo herojstvo.

PVO oborila nekoliko ciljeva iznad Belgorodske oblasti Rusije


Protivvazduhoplovna odbrana je oborila nekoliko ciljeva u Grajvoronovskom okrugu Belgorodske oblasti Rusije, žrtava i materijalne štete, prema prvim informacijama, nema, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Gladkov.

 

Dramatično saopštenje Pentagona - Zelenski ih "upropastio"?!

 

Velika Britanija ostala bez zaliha za vojnu pomoć Kijevu

Velika Britanija je već predala Kijevu sve naoružanje koje je mogla da obezbedi, piše britanski "Telegraf" pozivajući se na neimenovanog visokorangiranog vojnog činovnika.

- Dali smo već onoliko koliko možemo sebi da dozvolimo... Nastavićemo da isporučujemo tehniku za Ukrajinu, ali sada su im potrebne stvari kao što su PVO sredstva i artiljerijska municija, a to više nemamo - naveo je izvor.

Kako piše britanski list, prema mišljenju izvora, druge zemlje bi trebalo da preuzmu na sebe veće obaveze kada je reč o vojnoj pomoći Ukrajini.

Šta je sa kasetnom municijom?

Stručnjaci Prve gardijske tenkovske armije Zapadnog vojnog okruga koriste specijalne robote za uklanjanje mina u naseljima na liniji fronta u Luganskoj Narodnoj Republici, ispričao je za Sputnjik komandant voda za uklanjanje mina.

Robotima se, kako je naveo, upravlja iz daljine, kako bi se spasili ljudski životi.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage sa distance miniraju naselja na liniji kontakta u LNR, koristeći kasetnu municiju.

 

Pogledajte seriju paklenih napada Rusa! (VIDEO)

 

Nove jedinice Rusa na istoku, na zapadu sve spremno za ofanzivu

Rusija je pripremila stotine jedinica na istoku Ukrajine za buduću ofanzivu, smatra bivši savetnik Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor.

- Loše vesti za nas su u tome što je Rusija u ovom trenutku pripremila stotine novih jedinica na istoku Ukrajine. To znači da je u toku priprema velike ofanzive - rekao je Mekgregor za Jutjub kanal „Judging Freedom“.

Prema njegovom mišljenju, ruska armija je spremna za ofanzivu na zapad.

Foto: youtube.com/printscreen

Mekgregor o ruskoj ofanzivi na istoku i zapadu Ukrajine

 

EU bi ove godine mogla odobriti pet milijardi evra vojne pomoći Ukrajini

Ovo je na svom Ix nalogu objavio Žozep Borelj.

 

 

Podignuta optužnica protiv Kirila Budanova

Istražni komitet Rusije podigao je optužnicu u odsustvu protiv šefa ukrajinske obaveštajne službe Kirila Budanova i komande Ratne mornarice i Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine za terorizam. Razlog su napadi dronovima na ruske regione, saopštila je pres-služba resora.

Prema navodima istražitelja, predstavnici visokog vojnog rukovodstva Ukrajine umešani su u više od 100 vazdušnih napada dronovima na teritorije Moskve i Moskovske oblasti, Krima i Sevastopolja, Rostovske, Belgorodske, Brjanske oblasti i niza drugih regiona. Razmatran je period od aprila 2022. do septembra 2023. godine.

Ističe se da će uskoro biti raspisane poternice za optuženima. Istražni komitet će takođe podneti zahtev za hapšenje u odsustvu optuženih za krivična dela.

 

Sprečeno napredovanje sedam ukrajinskih pešadijskih grupa

Ruska vojska je sprečila napredovanje sedam pešadijskih grupa ukrajinske vojske na južnodonjeckom pravcu, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra vojne grupe „Istok“ Oleg Čehov.

- Odredi vojne grupe 'Istok' na južnodonjeckom pravcu uz podršku artiljerijske vatre sprečili su ofanzivna dejstva sedam grupa pešadije protivnika u pravcu Prijutnog i jedne u pravcu Novomihajlovke - rekao je Čehov.

Artiljerija je izvela napade na priviremene položaje 128. brigade teritorijalne odbrane u području Staromajorskog, skladište municije i pikap s pripadnicima 79. padobransko-jurišne brigade ukrajinske vojskeu Novomihajlovki.

Avijacija je izvela napade na položaje odreda 128. i 129. brigade teritorijalne odbrane u Makarovki i Staromajorskom, kao i na položaje ukrajinskih snaga na području Novomihajlovke i Urožajnog.

 

Skandal! Zelenski raskrinkan do kraja! Mutne radnje lidera Ukrajine zaprepastile Zapad, evo za šta ga optužuju!

 

Rusko ministarstvo smenilo general-pukovnika Andreja Sičevoja?

Ruski ratni blogeri spekulišu da je rusko Ministarstvo odbrane smenilo general-potpukovnika Andreja Sičevoja sa dužnosti komandanta Bahmuta zbog loših rezultata na ratištima južno od grada, kod Kliščijevke i Andrijevke, saopštio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Prema ISW-u, instruktor 'Oluje Z' je 1. oktobra sugerisao da je ruska vojna komanda smenila general-potpukovnika Sičevoja zbog loše pripreme i podrške kontranapadima u blizini Andriivka i Kliščiivka.

Foto: Tanjug/AP

Bahmut

Novi paket pomoći SAD Ukrajini ove nedelje

Sjedinjene Američke Države će objaviti novi paket pomoći Ukrajini ove sedmice, prenosi list „Politiko“ pozivajući se na izjavu američkog činovnika.

Portparol Bele kuće Karin Žan Pjer je izjavila da će međunarodna podrška Ukrajini biti dugotrajna, a da će SAD uskoro objaviti novi paket vojne pomoći Kijevu.
 

Moguća nova ukrajinska ofanziva u oktobru

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da ne isključuje mogućnost da ukrajinske trupe pokrenu novu ofanzivu u oktobru.
 
- Na južnom pravcu, orehovskom, ugljedarskom, vidimo gomilanje neprijateljskih snaga, prebacivanje rezervi, a te rezerve se formiraju na određenoj udaljenosti od linije fronta. Po svemu sudeći, neprijatelj se još sprema da pre lošeg vremena preduzme neke aktivnosti - rekao je Pušilin za televizijski kanal "Rusija 24".
 
Naselje Orehovo-Vasiljevka na severnom krilu Artjomovska će, po svemu sudeći, uskoro biti potpuno uništeno, još je u intervjuu dodao lider Donjecke Narodne Republike. 
 

Foto: Printskrin Youtube

 
Denis Pušilin je naglasio i, što se tiče samog Artjomovska, neprijatelj nastavlja "apsolutno haotično" granatiranje grada kako bi sprečio početak radova na obnovi.
 

Kasetnom municijom na rusko selo

Kijev je danas kasetnom municijom gađao rusko selo u blizini ukrajinske granice, oštetivši nekoliko kuća, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz. Prema prvim informacijama, u granatiranju sela Klimovo nije bilo žrtava, napisao je Bogomaz na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodao je da je oštećeno više stambenih i pomoćnih objekata. Rojters navodi da nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izjavu ruskog zvaničnika, koju je ovaj dao bez pružanja vizuelnih dokaza. Iz Ukrajine nije bilo komentara.

Ukrajina je dobila kasetnu municiju od SAD, ali se obavezala da će je koristiti samo protiv neprijateljskih vojnika. Ruski zvaničnici u Brjansku i drugim regionima koji se graniče sa Ukrajinom više puta su optuživali Kijev za neselektivno granatiranje.

Klimovski okrug je jedan od šest pograničnih okruga Brjanske oblasti, graniči se sa Černigovskom regijom Ukrajine i redovno je izložen granatiranju, navodi agencija RIA Novosti.

Foto: EPA

 

 

Ruski kontranapadi na glavnim frontovima

Ukrajinski generalštab u jutarnjem saopštenju izveštava o ruskim kontranapadima na svim glavnim frontovima:

U pravcu Zaporožja - zapadno od Verbovoja i jugoistočno od Male Tokmačke. 

Na Vremjevskom ivici - kod Staromjorskog i Rovnopolja.

Južno od Bahmuta - u oblasti Andreevka. Svi ovi napadi kažu da su bili neuspešni.

Istovremeno navode da "Oružane snage Ukrajine nastavljaju ofanzivnu operaciju na melitopoljskom pravcu, kao i ofanzivna (jurišna) dejstva u pravcu Bahmuta, nanoseći štetu okupacionim snagama u ljudstvu i tehnici, učvršćuju se na okupiranim linijama i iscrpljuju neprijatelja".

 

Kreće raspad Ukrajine za 45 dana?!

 

Ruske trupe su spalile uporište ukrajinskih oružanih snaga u blizini Kupjanska

Ruske trupe su, koristeći teške sisteme bacača plamena, uništile neprijateljsko uporište u pravcu Kupjanska, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- U rejonu naselja Novoselovskoe, uz pomoć vazdušnog izviđanja, identifikovano je neprijateljsko uporište, gde se nalazio vod ljudstva sa borbenimg vozilom pešadije "bredli". Trupe su pogođene teškim sistemom bacača plamena na ljudstvo i opremu neprijatelja - rekao je ekspert, pozivajući se na izvore na frontu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Đurđev raskrinkao Đilasovu perjanicu: Stranom plaćeniku Mariniki Tepić priviđaju se plaćene ubice države!
Politika

Đurđev raskrinkao Đilasovu perjanicu: Stranom plaćeniku Mariniki Tepić priviđaju se plaćene ubice države!

Nakon što su svi njeni napadi na ličnoj i porodičnoj osnovi na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića propali, Marinika Tepić već godinama unazad pokušava da naruši ugled aktuelnog premijera Srbije Miloša Vučevića izmišljajući njegove navodne veze sa novosadskim kriminalcima. Ti napadi su delom na ličnoj osnovi, jer Vučević voljom građana vrši funkciju koju je ona htela za sebe uz pomoć stranih ambasada, a delom su nastavak kampanje kriminalizacije rukovodstva Srbije sa ciljem destabilizacije države i unošenja nemira među građanima, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

18.06.2024

13:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord Uživo
EURO 2024

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord

Današnji program na Evropskom prvenstvu rezervisan je za grupu F, koja jedina nije igrala mečeve prvog kola. Stoga nema utakmice u 15.00 časova, već će program od 18.00 časova otvoriti Turska i Gruzija koje se sastaju u Dortmundu. Derbi dana je od 21.00 čas u Lajpcigu, kada će se sastati Portugal i Češka.

18.06.2024

12:57

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija