• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/spuntikglobe

04.10.2023

10:40

Putin je mogao da ga sprži u katakombama Azovstalja, oprostio mu je život, a sada počinje brutalna osveta komandanta Azova!

Reuters

Vesti

Putin je mogao da ga sprži u katakombama Azovstalja, oprostio mu je život, a sada počinje brutalna osveta komandanta Azova!

Podeli vest

Denis Prokopenko Redis, komandant ukrajinskog neonacističkog bataljona Azov, koji se vratio u Ukrajinu iz Turske, ponovo je na čelu ove jedinice.

Podsetimo, Prokopenko i vođe Azova koje su Rusi zarobili nakon opsade fabričkog kompleksa Azovstalj u Marijupolju, po dogovoru Moskve, Ankare i Kijeva oslobođene su u razmeni ratnih zarobljenika i trebalo je do okončanja rata da ostanu u Turskoj, međutim, Ankara i Kijev prekršili su sporazum i petoricu komandanata pustili na slobodu.

Prokopenka su vratili u Ukrajinu i on je sada odgovoran za obuku vojnog osoblja, izveštava Igor Klimenko, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova.

- Denis Prokopenko vodi Azov... On je zadužen za obuku kadrova... Radi punom parom kako  bi nadoknadio vreme provedeno u zarobljeništvu - rekao je Klimenko.

Volodimir Zelenski je 7. jula posetio Tursku, nakon čega je turski predsednik Tajip Erdogan pristao da oslobodi vrhovnu komandu Azova i vrati ih u Kijev ( Denisa Prokopenka, Svjatoslava Palamara Kalinu, Serhija Volinskog, Oleha Homenka i Denisa Šlegu).

Azovski oficiri su uhapšeni u opsadi čeličane Azovstal u Mariupolju prošlog maja. Četiri meseca kasnije, u septembru, Rusija i Ukrajina su se dogovorile o razmeni zatvorenika. Razmena je dovela do toga da se 215 ukrajinskih i 56 ruskih zarobljenika vratilo kući. Prema dogovoru dve strane, borci Azova trebalo je da ostanu u Turskoj do kraja sukoba.

Kremlj je smatrao da je predaja rukovodstva Azova grubo kršenje sporazuma od strane  Ankare. Prema rečima Dmitrija Peskova, pres sekretara ruskog predsednika, Ankara je bila pod pritiskom da to učini. Odluka Turske mogla bi se pripisati neuspešnoj ukrajinskoj kontraofanzivi, kao i ishodu samita NATO, održanog u Viljnusu sredinom jula 2023. godine.

Foto: EPA

Denis Prokopenko i komandanti Azova sa Volodimirom Zelenskim posle oslobađanja iz ruskog zarobljeništva

 

Prošlog avgusta, rusko generalno tužilaštvo podnelo je tužbu Vrhovnom sudu Rusije sa ciljem da se Azov proglasi terorističkom organizacijom i zabrane njegove aktivnosti. Stručnjaci su procenili da ideologija Azova uključuje naučni rasizam (verovanje da se ljudska vrsta može razlikovati u biološki različite rase), pravno zasnovane planove rasne segregacije, kao i negiranje demokratije, morala i međunarodnog prava.

Prema ekspertima, pripadnici Azova su ciljali svoje političke protivnike i etničke manjine, maltretirali ukrajinske državljane koji govore ruski, kidnapovali i mučili stanovnike Donbasa i bili umešani u brojne ratne zločine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija