• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

11.10.2023

14:14

Rusi se približili selu Berdiči! FSB u akciji, padaju ukrajinski špijuni (FOTO/VIDEO)

Reuters

Vesti

Rusi se približili selu Berdiči! FSB u akciji, padaju ukrajinski špijuni (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini 595. dan.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti uništen je borbeni avion Su-25 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine;

- PVO Rusije je tokom prethodnog dana uništila 41 ukrajinski dron;

- Oružane snage Rusije odbile su na kupjanskom pravcu 10 napada ukrajinske vojske;

- Oružane snage Rusije su na donjeckom pravcu poboljšale položaj duž linije fronta na području Avdejevke;

- Grupa „Centar“ odbila je dva napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, poražene su specijalne snage „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji);

Foto: Reuters

- Oružane snage Rusije poboljšale su položaj duž linije fronta na donjeckom pravcu;

- Oružane snage Rusije uništile su rezerve ukrajinske vojske na području Očeretina u DNR, protivnik je izgubio gotovo 90 vojnika;PVO Rusije je tokom proteklog dana presrela tri bombe „jdam“, sedam raketa „harm“ i četiri projektila sistema „hajmars“;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu gotovo 330 vojnika;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su na kupjanskom pravcu gotovo 280 vojnika;

- Ukrajinska vojska izgubila je na južnodonjeckom pravcu gotovo 155 vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske kod Ugljedara i Vodjanog u DNR,Oružane snage Rusije uništile su skladište municije jedinice stranih plaćenika ukrajinske vojske na području Volčanska u Harkovskoj oblasti.

FSB u akciji: Uhapšen još jedan ukrajinski špijun

U hersonskoj oblasti Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije je privela lokalnog stanovnika koji je za Oružane snage Ukrajine prikupljao informacije o vojnoj infrastrukturi Oružanih snaga Rusije u zoni Severnog vojnog okruga.

 

 

Uništena još jedna letelica

Ruske snage uništile su ukrajinsku bespilotnu letelicu koja je letela ka Brjansku, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz i dodao da u napadu nije bilo žrtava i materijalne štete.

Rusi sve bliži ciljevima

Ruske snage približile su se selu Berdiči, severozapadno od Avdejevke, kontrola ovog naselja omogućiće pristup putevima snabdevanja grupe Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevci, izjavio je savetnik lidera DNR Jan Gagin.

Prema njegovim rečima, počela je velika operacija za oslobođenje Avdejevke. Ruski vojnici planiraju da opkole grad, kao što je bio slučaj sa Soledarom i Artjomovskom.

Gagin je još naglasio da ruska artiljerija gađa utvrđene oblasti ukrajinskih snaga koje su prinuđene da se povlače sa pojedinih linija, a sa nekih položaja jednostavno beže.
Avdejevka je utvrđeni grad u DNR pod kontrolom Kijeva. Sa njene teritorije ukrajinske snage granatiraju civilne delove Donjecka.

Foto: printscreen

Front

Rusi presreli dron

Ruska sredstva PVO presrela su ukrajinski dron avionskog tipa iznad teritorije Brjanske oblasti u pokušaju da izvrši teroristički napad na objekte na teritoriji Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajini stiže oružje

Belgija će do 2025. godine isporučiti Ukrajini nekoliko aviona F-16, u zavisnosti od povećanja sopstvenog novog potencijala F-35, izjavila je ministarka odbrane te zemlje Ludovin Dedonder, a prenosi radio RTL.

Ministarka je takođe istakla da će Brisel nastaviti da obučava ukrajinske pilote.

Ranije je vicepremijer Vlade Belgije Dejvid Klarinval izjavio da će njegova zemlja ipak razmatrati mogućnost predaje Kijevu od dva do četiri aviona 2024. godine, na insistiranje liberalnog krila u Vladi.

Ukrajinci napustili više položaja oko Soledara

Ukrajinska vojska napustila je više položaja oko Soledara u artjomovskom pravcu u Donbasu, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.

Ruska PVO uništila dve bespilotne letelice

Ruska PVO uništila je dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: AP/Photo

 

14 napada u kupjanskom pravcu

Helikopteri i avioni grupe "Zapad" Oružanih snaga Rusije izveli su 14 napada na položaje jedinica ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.

Napadi su izvedeni u oblasti oko mesta Sinjkovka, Ivanovka, Steljmahovka I Berestovo.

Eskalacija u Izraelu odvlači pažnju sa sukoba u Ukrajini

Eskalacija u Izraelu rizikuje da „odvuče“ pažnju međunarodne zajednice sa sukoba u Ukrajini, a to će imati posledice, izjavio je u intervjuu TV „Frans“ 2 ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Međusobne borbe na oba fronta

Ukrajinci napadaju ruske položaje kod Bahmuta i Meli-topolja, a ruska vojska u Avdejevki i kod Donjecka uništava protivnička vojna utvrđenja.

Zelenski: Moj glavni akcenat je PVO

Šef ukrajinske države Volodimir Zelenski rekao je u Bukureštu, na zajedničkoj konferenciji za novinare s rumunskim predsednikom Klausom Johanisom, da će u toj državi biti osnovan centar za obuku ukrajinskih pilota na višenamenskim lovcima F16.

- Moj glavni akcenat je bila protivvazdušna odbrana. I drago mi je da je rumunska strana čula Ukrajinu - rekao je predsednik Ukrajine.

Foto: Tanjug

 

Kongres sa skepsom gleda na ideju pomoći Ukrajini

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa sa skepsom gledaju na ideju da se tranše vojne pomoći Ukrajini uvežu sa podrškom Izraelu, piše En-Bi-Si.

Američka TV stanica je ranije, pozivajući se na predstavnika američke administracije, objavila da Bela kuća razmatra da u okviru istog nacrta zakona objedini pomoć Izraelu i Ukrajini kako bi Kongres odobrio obe inicijative.

Mnogi kogresmeni, republikanci, su ili protiv toga ili sa skepsom gledaju na takav plan.

Član Predstavničkog doma Majkl Berdžes, republikanac iz države Teksas, istakao je da Kongres najpre treba da pomogne Izraelu, nastavivši da istovremeno razmatra korist od nastavka pomoći Ukrajini.

Mardžori Tejlor Gron, republikanka iz države Džordžije smatra da se ova pitanja ne mogu povezivati.

- To su dva odvojena pitanja. Čak se ne radi o istoj stvari. Naša vlada finansira ukrajinsku Vladu, finansira proksi rat protiv Rusije. Izrael ima svoju Vladu. Izrael se brani - istakla je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)
Live TV

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)

Tema "Info večeri" bila je izglasavanje Rezolucije o Srebrenici. Na glasanju Zapad nije dobio ogromnu većinu kao što je očekivao, ali će svakako to koristiti kao sredstvo protiv Republike Srpske. Da li ova neobavezujuća rezolucija može postati obavezujuća? Na ovu temu govorili su: Željko Čurović, predsednik Saveza Srba u Crnoj Gori, advokat Aleksandar Cvejić i Zoran Buljugić, pisac i prevodilac.

24.05.2024

22:50

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)
Live TV

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)

Kako tumačiti izjave zvaničnika koji su usledili nakon sednice SE? Ako se malo analizira obraćanje pojedinih ambasadora zaključuje se da je možda svet spreman za velike promene. Na temu donošenja sramne Rezolucije o genocidu u Srebrenici u specijalnom programu Informer TV govorili su politikolog Tijana Sorgić, analitičar Veljko Jovanović, predsednik saveza Srba u Francuskoj David Jakovljević, geopolitički analitičar Mihajlo Olujić, a uživo iz Minhena javio se i politikolog Vlasimir Vidić, dok se uživo iz Amerike javio novinar Dejan Jelača.

24.05.2024

20:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Streljao mi je decu! Ne mogu da sedim mirno i gledam kako mi se smeje!" Roditelji žrtava besni, veruju da se sudi njima, a ne Urošu Blažiću
Hronika

"Streljao mi je decu! Ne mogu da sedim mirno i gledam kako mi se smeje!" Roditelji žrtava besni, veruju da se sudi njima, a ne Urošu Blažiću

Uroš Blažić u sredu je, sa pancirom i lisicama na rukama i nogama, stigao u Viši sud u Smederevu, ali samo desetak sekundi nakon što je ušao u sudnicu emocije i bes porodica njegovih žrtava je kulminirao i oni su nasrnuli na njega, a samo reakcija sudske straže i policije je sprečila da on i njegov otca budu linčovani.

25.05.2024

08:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija