• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.10.2023

15:16

Šok scena u Berlinu! Dok svet ratuje, dešava se i ova jezivost, stanovnici grada van sebe -  "Ostaću kod kuće, strah me je"

Shutterstock/društvene mreže

Vesti

Šok scena u Berlinu! Dok svet ratuje, dešava se i ova jezivost, stanovnici grada van sebe - "Ostaću kod kuće, strah me je"

Podeli vest

Na ulaznim vratima jedne zgrade u berlinskom naselju Prenzlauer Berg u četvrtak uveče neko je nacrtao Davidovu zvezdu. Ta simbolika podseća na najmračnija razdoblje nemačke istorije kad su nacisti obeležavali sve Jevreje i njihove kuće upravo takvim šestokrakim zvezdama.

Iz policije u Berlinu je potvrđeno da je istraga ovog incidenta u toku, piše Bild.

Bildova reporterka Antonia Jamin fotografiju je objavila na platformi X uz opis na hebrejskom. U postu navodi da je razgovarala sa mladom ženom jevrejskih korena koja živi u toj zgradi. Kad se vratila kući, ugledala je Davidovu zvezdu i ostala u šoku. Odmah je nazvala berlinsku policiju iz koje su joj poručili da nemaju slobodnih policajaca i apelovali da incident prijavi preko interneta.

- Savetovali su mi da skinem Davidovu zvezdu kako ne bi izazvala dalje reakcije. Danas neću ići u sinagogu niti govoriti hebrejski na ulici - rekla je ta žena.

 

 

Ona i drugarica su uspešno uklonile grafit acetonom. Policija je, kako kaže, još uvek nije kontaktirala, ali su potvrdili da je istraga u toku zbog izazivanja mržnje i oštećenja imovine.

Ova mlada žena kaže da nema neprijatelja. Mezuza, blagoslov jevrejske kuće, visi na vratima njenog stana.

- Svako ko je upoznat može na prvi pogled videti ko ovde živi - kaže ona i dodaje:

- Govorim hebrejski, telefoniram na hebrejskom i nosim Davidovu zvezdu. Stvarno sam razmišljala o tome da ostanem kod kuće. Uplašena sam jer ne mogu da procenim nivo eskalacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija