• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.10.2023

18:39

(VIDEO) On je nezaustavljiv, noćna mora za Hamas: Usred pakla u Izraelu superdeka je uzeo pištolj, seo u auto i postao heroj!

printscreen/X

Vesti

(VIDEO) On je nezaustavljiv, noćna mora za Hamas: Usred pakla u Izraelu superdeka je uzeo pištolj, seo u auto i postao heroj!

Podeli vest

Noamova hrabrost primećena je i na društvenim mrežama, gde su ga mnogi korisnici proglasili za Brajana Milsa, koji spasava svoju ćerku tinejdžerku od kidnapera trgovaca ljudima, koju igra Lijam Nison u filmu "96 sati" iz 2008.

Nagrađivani novinar Amir Tibon bio je u svom domu u Nahal Ozu, kibucu na granici sa Gazom, kada je Hamas napao pogranične zajednice prošlog vikenda. Dok se pucnjava približavala mestu gde se skrivala Amirova porodica, pozvao je svog oca Noama Tibona (62), penzionisanog general-majora koji živi u Tel Avivu. 

Svoju vojnu karijeru proveo je specijalizujući se za borbu protiv terorizma, a kada je čuo vest, svom sinu je rekao: „Verujte mi, doći ću“, prenosi Jutarnji list.

- Znao je da ću doći. Ovo je moja profesija, niko ne može da me zaustavi - rekao je Noam za En-Bi-Si (NBC).

Zgrabio pištolj i odvezao se na jug

Sa suprugom je odmah napustio Tel Aviv. Naoružan samo pištoljem, odvezao se na jug sa namerom da spase svoju porodicu. Usput se borio sa naoružanim napadačima Hamasa, spasao preživele od masakra na festivalu i pomogao ranjenim izraelskim vojnicima.

- Deset sati kasnije čuli smo glasno kucanje na prozor. Čuli smo glas mog oca. Galja, moja starija ćerka, odmah je rekla: „Deda je ovde!“ Onda smo svi počeli da plačemo. Znali smo da smo bezbedni - rekao je njegov sin Amir.

Noamova hrabrost primećena je i na društvenim mrežama, gde su ga mnogi korisnici proglasili za Brajana Milsa, koji spasava svoju ćerku tinejdžerku od kidnapera trgovaca ljudima, koju igra Lijam Nison u filmu "96 sati" iz 2008. Tibon je rekao da je to njegova profesija i da ga niko ne može zaustaviti, a njegov komentar su mnogi uporedili sa replikom koju je Mils uputio kidnaperima svoje ćerke u filmu.

- Ako tražite otkup, mogu vam reći da nemam novca. Ali ono što imam je veoma poseban skup veština koje sam stekao tokom duge karijere, veštine koje me čine noćnom morom za ljude poput vas - rekao je on.

Operacija spasavanja

U intervjuu za "Atlantik" Amir je detaljno opisao kako je njegov otac spasio njega i njegovu porodicu.

Amir, njegova supruga Miri i njihove dve ćerke su spavali u svom kibucu kada su oko 6 sati ujutro začuli zvuk minobacača koji će da eksplodira. Otrčali su u svoju sigurnu sobu u kojoj svake noći spavaju njihove ćerke Galija (3) i Karmel (1).

Tada sa terena začula jeziva buka i pucnjava, i tada su Amir i njegova žena shvatili da su se Hamasovi militanti infiltrirali u njihov kibuc.

Porodica Tibon je zajedno čekala u tišini i tami. Nisu znali da li će ih neko spasiti. Amir je poslao poruku roditeljima da su napolju teroristi. Zatim su napustili Tel Aviv i stigli u Sderot, gde su zatekli ljude kako hodaju bosi po putu. Bili su to mladi ljudi koji su pobegli sa muzičkog festivala gde je Hamas ubio 260 ljudi.

- Moji roditelji su preživele strpali u auto i odveli sa granice - rekao je Amir.

Zatim su nastavili kroz ratnu zonu i usput pokupili jednog vojnika. Na putu su naleteli na sukob između izraelskih snaga i Hamasa.

- Otac je sa sobom imao pušku, a on i drugi vojnik koga su vezali pridružili su se borbama - ispričao je sin.

"Vozili su se običnim autom, kao da su išli na posao"

Posle borbe, Noam je dvojicu ranjenih vojnika stavio u auto, a njegova žena ih je odvezla u bolnicu.

Otac je uzeo oružje ranjenih vojnika i vratio se u borbu. Zatim je naleteo na drugog penzionisanog bivšeg generala, Izraela Ziva. Njih dvoje, obojica stariji od 60 godina, vozili su se običnim automobilom kao da su išli na posao - kaže Amir.

U Nahal Ozu, porodica Tibon je sedela u mraku svoje sigurne sobe kada je čula bitku napolju.

- Moj otac dolazi. Oni se bore. On je sa ovim vojnicima - rekao je tada Amir supruzi.

- Kada sam došao na mesto gde je kuća mog sina, bilo je najmanje pet tela terorista i jedan hrabri izraelski vojnik. Kada sam došao do njihove kuće, pokucao sam na sigurnosni prozor i rekao: "Amire, ovde tvoj otac, možeš da otvoriš" - rekao je on.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija