• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vosatok/RT

16.10.2023

17:21

Teheran jasan, Gaza će biti groblje za Izrael! Iran pozvao islamski svet da se uključi u rat, pomoć očekuje i od Kine!

Shutterstock, Reuters

Vesti

Teheran jasan, Gaza će biti groblje za Izrael! Iran pozvao islamski svet da se uključi u rat, pomoć očekuje i od Kine!

Podeli vest

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan upozorio je da ukoliko diplomatski napori da se zaustave izraelski vazdušni napadi i spreči kopnena ofanziva na Gazu budu neuspešni, postoji rizik od nekontrolisane eskalacije sukoba, uz pridruživanje više regionalnih igrača.

- Ako se mere usmerene na trenutno zaustavljanje izraelskih napada koji ubijaju decu u pojasu Gaze završe u ćorsokaku, velika je verovatnoća da će se otvoriti mnogi drugi frontovi - izjavio je Hosein Amir-Abdolahian za Al Džaziru, ponovivši upozorenje Iran se više puta oglasio tokom protekle nedelje.

- Ako cionistički entitet Izrael odluči da uđe u Gazu, vođe otpora će je pretvoriti u groblje okupacionih vojnika - dodao je on.

Tokom svoje diplomatske turneje po regionu, iranski ministar se sastao sa političkim liderom Hamasa Ismailom Hanijehom u Kataru, gde je okupio druge islamske zemlje da podrže Palestinu, i uverio da će Iran nastaviti sa svojim naporima da zaustavi " ratne zločine cionista".

- Islamska Republika Iran nikada neće odustati od svojih principa i vrednosti u podršci palestinskoj naciji - naglasio je on.

U nastojanju da se reši kriza u Gazi, Amir-Abdolahian je takođe razgovarao o "osetljivoj situaciji u regionu" sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem. Zamolio je Kinu da upotrebi svoj glas u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da zaustavi smrt i patnju stanovnika Gaze, naglašavajući potrebu za humanitarnim koridorom.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi pokrenuo je telefonske razgovore sa više muslimanskih lidera, podižući uzbunu zbog situacije u Gazi i pozivajući Arapsku ligu i druga međunarodna tela na „odlučnu i hitnu" akciju da zaustave izraelsku „mašinu za ubijanje".

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hameni takođe se obratio muslimanskim zemljama, pozivajući ih da priteknu u pomoć Palestincima. 

- S Božjom milošću, ovaj pokret koji je započeo u Palestini će napredovati i rezultirati potpunom pobedom Palestinaca - napisao je on u objavi na mreži X (bivši Tviter).

Sjedinjene Države su poslale drugu grupu nosača aviona u istočni Mediteran, nastojeći da izvrše pritisak na Iran, Hezbolu u Libanu i druge propalestinske snage da ostanu podalje od rata između Izraela i Gaze.

Uprkos tome što američki mediji spekulišu o mogućoj umešanosti Irana u smrtonosni napad na Izrael koji su izveli militanti Hamasa, predsednik Džo Bajden je priznao da "u ovom trenutku nema jasnih dokaza" da je Teheran pomogao Hamasu u planiranju napada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom
Politika

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju saglasili su se danas da bi dobri politički odnosi dve zemlje trebalo da utiču i na poboljšanje ekonomskih odnosa odnosno bolju saobraćajnu povezanost čemu bi, kako su naveli, doprinela realizacija projekata pre svega u oblasti putne i železničke infrastrukture.

03.06.2024

17:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Rasizam, nacizam i promocija oružja! Šta se to kuva u Nemačkoj pred EURO?
EURO 2024

Rasizam, nacizam i promocija oružja! Šta se to kuva u Nemačkoj pred EURO?

Skandal za skandalom potresa Nemačku pred sam početak Evropskog prvenstva u toj zemlji! Situacija u tamošnjem fudbalu, prema poslednjim informacijama, nije nimalo bajna, čak štaviše, preti da eskalira! Dokaz za to je nekoliko izuzetno kontroverznih događaja, koji uključuju pojmove koji nemaju ama baš nikakve veze sa sportom - nacizam, rasizam i promociju oružja!

03.06.2024

15:52

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija