• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.10.2023

14:47

Sastali se Putin i Orban!

Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

Sastali se Putin i Orban!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov najbliži saveznik među liderima Evropske unije, mađarski premijer Viktor Orban, ponovo su potvrdili svoju posvećenost bilateralnim odnosima usred međunarodnih tenzija zbog rata u Ukrajini.

Mađarska – koja se protivila mnogim inicijativama EU da podrži Ukrajinu u njenom otporu moskovskim snagama i koja većinu sirove nafte i gasa dobija iz Rusije – nikada nije želela da se suprotstavi Rusiji i pokušava da sačuva bilateralne kontakte, rekao je Orban Putinu pre foruma. u Pekingu.

Oni su se sastali u vladinoj rezidenciji u kojoj je Putin boravio pre početka međunarodnog foruma o kineskoj inicijativi Pojas i put.

- I pored toga što su u današnjim geopolitičkim uslovima mogućnosti za održavanje kontakata i razvoj odnosa veoma ograničene, možemo samo da budemo zadovoljni što se naši odnosi sa mnogim evropskim zemljama održavaju i razvijaju. Jedna od tih zemalja je i Mađarska - rekao je Putin Orbanu. .

Mađarska ima tešnje veze sa Rusijom nego sa drugim zemljama EU i smatra se ključnim potencijalnim protivnikom odluke koja bi trebalo da bude doneta u decembru o otvaranju pristupnih pregovora sa Kijevom. Za takvu odluku potrebna je jednoglasna podrška 27 država članica.

U pokušaju da dobije odobrenje Budimpešte za dalju pomoć Ukrajini, uključujući početak pregovora o članstvu, Brisel razmatra odmrzavanje milijardi evra za Mađarsku koji su zamrznuti zbog zabrinutosti za vladavinu prava, kažu visoki zvaničnici.

U odgovoru Rojtersu e-poštom, Orbanov šef za odnose sa medijima Bertalan Havasi rekao je da su Orban i Putin razgovarali o snabdevanju gasom i naftom i pitanjima nuklearne energije. Prema ugovoru iz 2014. dodeljenom bez tendera, ruski energetski gigant Rosatom gradi nuklearnu elektranu u Mađarskoj.

Havasi je rekao da je Orban naglasio da je za Evropu, uključujući Mađarsku, ključno da okonča sankcije Rusiji i borbe u Ukrajini i da zaustavi priliv izbeglica. On nije rekao ko je inicirao najnoviji sastanak.

Putin i Orban su poslednji put razgovarali licem u lice 1. februara 2022. na višesatnom sastanku u Moskvi, tačno tri nedelje pre ruske invazije na Ukrajinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12