• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

17.10.2023

21:44

Talas terorističkih napada na Evropu - šta se sprema i hoće li biti osvete?! Šokantna prognoza

printscreen

Vesti

Talas terorističkih napada na Evropu - šta se sprema i hoće li biti osvete?! Šokantna prognoza

Podeli vest

Najnoviji talas terorizma u Francuskoj i Belgiji može se tumačiti u ključu revolta muslimana prema politici EU, koja se u sukobu između Izraela i Hamasa otvoreno stavila na stranu Izraela. Čini se da se Brisel, od početka konflikta u Ukrajini, odrekao mirovne politike koja je bila ugrađena u temelje EU.

Ovako stručnjak za međunarodne odnose Srđan Perišić komentariše najnoviji talas terorističkih napada u Belgiji i Francuskoj. Štaviše, ističe on, u bliskoj budućnosti možemo očekivati još sličnih događaja, možda i sa ozbiljnijim posledicama.

Od podrške Izraelu do terorističkih napada

Nakon terorističkih napada u francuskom gradu Arasu, evakuacije velikog broja ljudi iz javnih institucija u Parizu i terorističkih napada u Briselu, Francuska i Belgija nalaze se u stanju najvišeg stepena antiterorističke uzbune.

I to se dešava baš u trenutku kada zvaničnici EU, poput predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen daju bezrezervnu podršku Izraelu. Fon der Lajenova je, za razliku od drugih evropskih zvaničnika otišla korak dalje - podršku Izraelu izrazila je tokom posete toj zemlji u momentu kada izraelska vojska neselektivno bombarduje pojas Gaze i, uz ogromne žrtve među kojima su najbrojnija deca, sa zemljom ravna teritoriju koju je prethodno odsekao od sveta.

Foto: Tanjug/AP

Fon der Lajen pokazala bezslovnu podršlu Ukrajini, zatim i Izraelu

U prošlosti, moramo da primetimo, EU se nikada nije tako ponašala. Kao i u slučaju konflikta u Ukrajini, u slučaju sukoba između Hamasa i Izraela nema poziva obema stranama na prestanak neprijateljstava. Kao da se EU odrekla politike mira na kojoj je počivala od svog osnivanja.

EU se samo deklarativno zalaže za mir

- U svim sukobima koji se vode, EU je strana u sukobu na strani Vašingtona. Tako je i u sukobu Hamasa i Izraela - EU se čvrsto svrstala zato što su to naredile SAD. To je nepromišljena pozicija Brisela, potpuno zavisna od Vašingtona - kaže Perišić.

Da ima sopstvenu spoljnu politiku ne bi morala da otvoreno podržava Izrael; ona je, međutim, slepi poslušnik i mora da se ponaša u skladu sa američkim spoljnopolitičkim interesima.

Prema Perišićevim rečima, jako je čudno da evropske države, poput Francuske, država Beneluksa ili Nemačke, koje imaju veliki broj stanovnika muslimanske veroispovesti, i stanovništva arapskog porekla, tu činjenicu ne uzimaju u obzir.

- Pogotovo zato što se to stanovništvo nije integrisalo u evropska društva i nisu postali ni Francuzi, Nemci ili Holanđani, nego žive u getoima. Ne možemo da razumemo zašto Pariz, Berlin i ostale evropske prestonice slepo slede američke interese - napominje Perišić.

Foto: Tanjug/AP

I Pariz sledi SAD

Naš sagovornik podseća da je prošle godine usvojena strategija NATO do 2030. godine u kojoj se jasno kaže da osnovni format političkih odnosa u Evropi nije EU, nego NATO.

- Tu se definišu politički ciljevi i strategije za EU - decidiran je Perišić.To pokazuje da se EU za mir samo deklarativno zalagala, kaže on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija