• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

18.10.2023

17:37

Rat Nemačke i Francuske zbog nuklearki - EU sukob Pariza i Berlina teško može preživeti!

Reuters

Vesti

Rat Nemačke i Francuske zbog nuklearki - EU sukob Pariza i Berlina teško može preživeti!

Podeli vest

Francuska i Nemačka nisu uspele da postignu kompromis o iznosu vladinih sredstava koja bi trebalo da budu izdvojena za produženje veka nuklearnih reaktora, izvestio je Blumberg u utorak, uoči sastanka ministara energetike EU u Luksemburgu.

Sukob oko toga kako koristiti dvosmerne CFD-ove koje podržava država Šugovore za razlikeĆ za nuklearne rizike koči zeleni plan regiona, jer šanse za dogovor koji bi podstakao obnovljivu energiju zavise od sporazuma između dve nacije. Do sada je Nemačka potpuno ukinula nuklearnu energiju, dok se Francuska u velikoj meri oslanja na svoje stare nuklearne elektrane za proizvodnju struje. Prošle godine nuklearna energija je činila 63% ukupne proizvodnje električne energije u Francuskoj. Pariz je tvrdio da neke zemlje članice EU pokušavaju da umanje ulogu nuklearne energije tokom tranzicije.

- Ono što neki pokušavaju da urade jeste da strukturalno smanje konkurentnost nuklearne energije u korist obnovljivih izvora energije. Moramo pronaći način da se dogovorimo - rekla je Agnes Pannier-Runacher, francuska ministarka za energetsku tranziciju, citira Blumberg. 

U međuvremenu, Nemačka je izrazila zabrinutost da bi Francuska mogla da iskoristi najnoviji predlog za reviziju tržišta električne energije u bloku da nepravedno favorizuje svoj nuklearni sektor i snizi cene širom regiona. 

- Rezultat je za mene veoma razočaravajući - rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek. „Ako ne možemo da se dogovorimo o jednakim uslovima za postojeće instalacije, Nemačka ne može glasati za ovaj predlog.

Dvema ekonomskim silama ponestaje vremena da reše svoje nesuglasice oko ovog pitanja, jer se krajnji rok za završetak zadatka pred izbore za Evropski parlament brzo približava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija