• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RT

20.10.2023

11:46

Nešto se dogodilo, Izrael iznenada promenio ploču! Blumberg: Znate li ko se umešao, ovo je bez presedana!

Reuters

Vesti

Nešto se dogodilo, Izrael iznenada promenio ploču! Blumberg: Znate li ko se umešao, ovo je bez presedana!

Podeli vest

SAD vrše uticaj bez presedana na planove Izraela za kopnenu kampanju protiv Hamasa u Gazi, strahujući da bi masovni napad mogao dovesti do toga da se drugi regionalni akteri pridruže sukobu, izvestio je u četvrtak Blumberg, prenosi RT.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Blumberg navodi da je Izrael na početku sukoba obećao "koordinisane udare iz vazduha, mora i kopna" na Hamas, da bi vojska kasnije nagovestila da bi kopnena operacija "mogla da bude nešto drugačija od onoga što mislite".

Blumberg napominje da je do ove promene tona došlo nakon niza poseta bez presedana Izraelu od strane visokih američkih zvaničnika, uključujući i samog predsednika Džoa Bajdena.

Prema rečima trojice neimenovanih visokih izraelskih zvaničnikaa, uloga i uticaj SAD u sukobu između Izraela i Hamasa su "dublji i intenzivniji od bilo kojeg je Vašington imao u prošlosti".

Dok SAD navodno žele da vide uništenje Hamasove vojne infrastrukture u Gazi, one nastoje da ograniče civilne žrtve u palestinskoj enklavi, u kojoj živi više od dva miliona Palestinaca. Osim toga, Vašington je zabrinut da bi izraelska kopnena kampanja mogla da uvuče Hezbolah u sukob; Islamistička militantna grupa sa sedištem u Libanu održava bliske veze sa Iranom, navodi se u izveštaju.

Foto: Reuters

 

 

Zapaliće ceo Bliski istok

Ovo bi potencijalno moglo da otvori drugi front u sukobu, koji bi mogao da baci ceo region u nemir i da izbaci iz koloseka napore Bele kuće da stabilizuje Bliski istok promovisanjem mira između Izraela i arapskih zemalja, navodi se u članku.

Dok je Bajden u petak osudio napade Hamasa na izraelske civile i signalizirao da će zatražiti od američkog Kongresa da odobri dodatnu bezbednosnu pomoć za Izrael, upozorio je bliskoistočnu zemlju "da ne bude zaslepljena besom".

U međuvremenu, u četvrtak, izraelski ministar odbrane Joav Galan sastao se sa pripadnicima svoje zemlje stacioniranim u blizini Gaze, rekavši im da se "organizuju, budu spremni" za ofanzivu.

- Sada vidite Gazu izdaleka, uskoro ćete je videće iznutra - rekao je Galan.

Sukob između Hamasa i Izraela izbio je 7. oktobra kada je palestinska militantna grupa pokrenula iznenadni raketni i kopneni napad na zemlju, sa neprijateljstvima koja su rezultirala hiljadama mrtvih i povređenih. Kao odgovor, premijer Benjamin Netanijahu proglasio "stanje rata" u Izraelu i obećao odmazdu.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, borbe su odnele živote više od 3.800 Palestinaca i 1.400 Izraelaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
peja kostolac

pre 8 meseci

Znači na kraju će da bude , tresla se gora , rodio se miš.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije  bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."
Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."

Profesorka krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Ivana Bodrožić komentarišući napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu, kaže da je terorizam izazov za savremeno demokratsko društvo kao teški oblik kriminaliteta, ako i sa je reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna.

01.07.2024

11:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija